Kerk & religie

Prof. Te Velde bepleit verdere samenwerking

KAMPEN – Het zou goed zijn als de theologische universiteiten van Apeldoorn en Kampen de bachelor- en de masteropleiding samen vormgaven.

Kerkredactie
7 December 2010 11:33Gewijzigd op 14 November 2020 12:48
Theologische Universiteit Kampen (TUK). Foto RD, Anton Dommerholt
Theologische Universiteit Kampen (TUK). Foto RD, Anton Dommerholt

Dat zei prof. dr. M. te Velde maandag bij de 156e verjaardag van de gereformeerd vrijgemaakte Theologische Universiteit Kampen (TUK). De rector van de TUK zou het goed vinden, zowel vanuit het oogpunt van efficiency als van oecumene, als de gezamenlijke bacheloropleiding in Kampen wordt gegeven en de gezamenlijke masters in Apeldoorn, of andersom. „Uiteraard met behoud van zo veel eigenheid als kerkelijk gewenst wordt. We zijn blij dat onlangs de generale synode van de CGK aan de TUA heeft verzocht met een rapport te komen over haar toekomstige positionering in het wijdere veld van theologische faculteiten. We zien met spanning daarnaar uit en verklaren nog eens publiek dat we tot alle verdergaande samenwerking vooral met de TUA bereid zijn, ter wille van de kracht en de uitstraling van de gereformeerde theologie en de opbouw van de kerk.”

Prof. dr. G. C. den Hertog, rector van de Theologische Universiteit Apeldoorn van de Christelijke Gereformeerde Kerken gaf vanmorgen aan dat er gesprekken worden gevoerd, maar het voorstel verder voor rekening van prof. Te Velde te laten. Verder commentaar wilde hij nog niet geven.

Bijzonder hoogleraar dr. Stefan Paas sprak bij de dies natalis van ”Kampen” over missionair kerk-zijn in een tijd van subjectivering. Hij gaf zijn lezing als titel mee: ”De restaurantkerk”. Paas: „Religie is tegenwoordig religie à la carte. Vroeger was de kerk als de huisarts bij oudere mensen. Die hebben vaak zo’n plastic bakje met medicijnen, voor elke dag een paar pillen. Die moet je allemaal nemen: het is geen menu waaruit je kunt kiezen. Tegenwoordig is dat anders. Veel mensen gaan tegenwoordig om met de kerk als met een restaurant: daar krijg je een menu. Dat laat, gek genoeg, heel intensieve religiositeit toe. Uit onderzoek blijkt dat mensen in een à-la- carterestaurant meer uitgeven dan in een restaurant met een vast weekmenu (…) En als de kerk een restaurant is, dan hoef je het ook niet per se bij deze kerk te houden. Je eet er graag, maar wie gaat er nu elke week naar een restaurant, laat staan naar hetzelfde restaurant?”

Volgens Paas dient een missionaire visie op kerk-zijn te verdisconteren „hoezeer ons soort kerken is gestempeld door de eerste fase van de secularisatie – en in toenemende mate ook door de tweede. Daarom wantrouw ik elk voorstel dat een ideale ‘kerk’ tegenover ‘de wereld’ plaatst, alsof die twee niet met elkaar verweven zijn.

Wij zijn in belangrijke mate onderdeel van een moderniteit die we tegelijk trachten te bestrijden, en vaak doen we dat met dezelfde middelen van rationaliteit, planning, strategie en procedures.”

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer