Economie

Transport in de lift, maar herstel wiebelig

DEN HAAG (ANP) – De omzetten in de Nederlandse transportsector zitten weer in de lift, zo blijkt maandag uit cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) over de omzet in het derde kwartaal. Dat is een goed teken, vindt CBS-econoom Michiel Vergeer, „maar we zijn er nog niet”.

6 December 2010 18:25Gewijzigd op 14 November 2020 12:48
Foto ANP
Foto ANP

Vakbond FNV Bondgenoten noemt het herstel nog „wiebelig”. Over de hele linie wordt er meer vervoerd en moeten er bijvoorbeeld meer vrachtwagenchauffeurs worden geregeld. „Dat leidt in sommige gevallen alweer tot tekorten”, aldus bestuurder wegtransport Huub van den Dungen. Hij ziet in de wegtransportsector nog veel faillissementen en reorganisaties. Bedrijven in het vervoer van bouwgerelateerde goederen over de weg staan nog erg zwak, vindt Van den Dungen. „We vrezen dat we daar het ergste nog niet hebben gezien”, aldus de bestuurder.

De omzet steeg in de drie maanden tot en met september met 5 procent ten opzichte van dezelfde periode vorig jaar, waarbij het prijsniveau naar schatting 1 procent hoger lag. „Dat geeft hoop, omdat ook in het tweede kwartaal de omzet een kleine 2 procent steeg”, aldus Vergeer. In 2009 had de transportsector een beroerd jaar, met een omzetdaling van bijna 13 procent. In het eerste kwartaal van dit jaar daalde de omzet nog met 2 procent.

Volgens Vergeer zijn de cijfers nog steeds niet rooskleurig. „Het blijft een broos herstel. Marges verbeteren niet, omdat de vervoersprijzen laag liggen.” Bovendien zijn de omzetten nog lang niet terug op het niveau van voor de crisis. „Bedrijven zijn nog steeds voorzichtig”, aldus de CBS-econoom.

In het wegvervoer, de grootste transportbranche van Nederland, is wel sprake van een omzetstijging van 5 procent, maar totaal geen prijsherstel. „De hogere omzet heeft de transportsector te danken aan een hoger ladingaanbod.” De prijzen liggen slechts licht hoger dan het niveau van vorig jaar. „Wel moet je bedenken dat in het wegtransport de prijzen ook niet zo fors gedaald zijn als bijvoorbeeld in de binnenvaart”, aldus de econoom.

In de vorig jaar zwaar getroffen binnenvaart zorgden prijsstijgingen voor een 7 procent hogere omzet in het derde kwartaal. Volgens Vergeer is dat ook niet verbazingwekkend. „De binnenvaart verloor vorig jaar bijna een vijfde van zijn omzet door de ineenstorting van de prijzen.” Het lijkt er goed uit te zien, vindt Vergeer, maar de sector is er zeker nog niet. „De sector kreeg vorig jaar een grote klap, die ben je niet zomaar te boven. We horen van verschillende kanten dat er nog steeds een aantal bedrijven is dat de omzet fors ziet dalen.” Waarnemend directeur van het Centraal Bureau voor de Rijn- en Binnenvaart (CBRB) Jan Vogelaar ziet de stijging als een goed begin. „We moeten van ver komen.”

De positieve trend lijkt zich door te zetten in het huidige kwartaal, meent Vergeer. „Het ziet er goed uit. Of dat ook zo is, moet blijken uit de komende cijferrapporten, deze week over de industriële productie en omzet in oktober.”

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer