Binnenland

„Terughoudendheid bij steun aan voetbal”

Het CDA-Tweede-Kamerlid Atsma vindt dat gemeenten zeer terughoudend moeten zijn met steun aan organisaties voor betaald voetbal, ook al gebeurt dit door middel van leningen.

Binnenlandredactie
9 May 2003 12:39Gewijzigd op 14 November 2020 00:18
CDA-Tweede Kamerlid Atsma. Foto ANP.
CDA-Tweede Kamerlid Atsma. Foto ANP.

Hij keurt de plannen af die Utrecht en Arnhem hebben om de profclubs FC Utrecht en Vitesse te redden. Profclubs moeten eerst eens flink snoeien in de spelerssalarissen. Daar kan best de helft of driekwart van af, vindt het kamerlid.Een onzekere factor bij de steunverlening van gemeenten aan het betaald voetbal zijn de Europese regels. In het uiterste geval moeten profclubs het geld terugstorten in de gemeentekas. Daar komt dan nog een boete bovenop. Dat risico is reëel, meent Atsma.

Het niveau van de spelerssalarissen vindt het kamerlid onaanvaardbaar. „Zolang er spelers rondlopen die net zo veel verdienen als alle ministers en staatssecretarissen bij elkaar, is de exploitatie niet gezond te krijgen. Dat lukt alleen als de salarissen met 50 of 75 procent worden teruggebracht.”

Eerder deze week werd bekend dat de gemeente Utrecht de plaatselijke profclub FC Utrecht te hulp schiet. Ook het gemeentebestuur van Enschede is bereid FC Twente financieel bij te staan. Het wil voor een bedrag van 4,5 miljoen euro garant staan voor een lening aan FC Twente. Andere partijen staan garant voor het resterende deel van een aanvullende lening van in totaal 6 miljoen. Eerder weigerde de gemeente op het verzoek van FC Twente in te gaan zolang er geen bedrijven zouden zijn die zouden helpen het risico te dragen.

Een belangrijke voorwaarde voor de garantstelling is dat FC Twente binnen zes maanden ook geld probeert aan te trekken door het uitschrijven van een obligatielening. Het hiermee opgehaalde geld kan worden gebruikt om versneld af te lossen op de financiering. Door de uitgifte van obligaties wordt tegemoetgekomen aan de wens van het college om tot een nog evenwichtiger spreiding van risico’s te komen. De gemeente wil bovendien dat voordelige exploitatieresultaten en incidentele baten deels worden aangewend om de gevraagde financiering af te lossen. Tot de andere voorwaarden die de gemeente stelt aan de garantstelling, behoort een periodieke rapportage van de club. Ook wordt een door de gemeente benoemde commissaris overwogen. Verder moet duidelijk zijn dat het faillissement is of wordt opgeheven en dat de club volgend seizoen over een licentie beschikt.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer