Wetenschap & techniek

Tiller doet het zware werk

De meeste mensen hoor je niet klagen als er een wasmachine van zijn plaats moet. Tot het moment dat ze flink door hun rug gaan. Niet voor niets is uitvinder Herman van der Helm zelf de eerste dankbare gebruiker van een steekwagen die met dit probleem afrekent.

Janneke van Reenen
1 December 2010 08:52Gewijzigd op 14 November 2020 12:43
Beeld Tiller
Beeld Tiller

Hij ziet eruit als een gewone steekwagen, maar dat is te weinig eer. Met het grootste gemak tilt de Tiller een zware doos uit een bestelbus, om hem even later –tot een hoogte van 110 centimeter– op een werkbank of in een stelling te zetten. Licht bijsturen en een beetje in balans houden, meer hoeft de persoon die erachter loopt niet te doen.

Steekwagens met een elektrisch hefsysteem zijn niet eerder op de markt verschenen omdat ze –zeker met een last op hoogte– moeilijk in balans te houden zijn. Van der Helm: „Het belangrijkste onderdeel van de Tiller is het blokkeersysteem. Het voorkomt dat de steekwagen wegrolt, of juist tegen je schenen rijdt.”

Op het moment dat het hefgedeelte van de Tiller een paar centimeter boven de grond komt, zetten drukrollers aan de bovenkant de wielen op de rem. Daarna kan de bestuurder de steekwagen voorzichtig in balans brengen. Heeft hij de Tiller onder controle, dan kan hij met behulp van een elektrische aandrijving rijden, terwijl de wielen nog steeds op de rem staan. De rollers drijven de wielen gecontroleerd aan. Staat de lading op haar plek en is het laadbord weer naar beneden, dan gaat de rem eraf en kan de bestuurder de Tiller op eigen kracht wegrijden.

Een uitvinder wil Van der Helm zich niet noemen. „De Tiller bevat geen nieuwe technologie. Het slimme eraan is de combinatie van blokkeersysteem, elektrische hefcilinder en elektrische aandrijving.”

De Haagse ondernemer verdient zijn brood met de handel in tractoronderdelen. Zware spullen, die hem al jaren rugklachten bezorgen. Al in 1992 speelt het idee achter de Tiller door zijn hoofd, maar de tijd is er dan nog niet rijp voor. „Batterijen waren niet krachtig genoeg en de hefcilindertechniek stond nog in de kinderschoenen. De Tiller zou veel te lomp en te zwaar worden en meer op een heftruck dan op een steekwagen lijken.”

Als in 2007 zijn dochter Laura de hbo-opleiding industrieel product ontwerpen afrondt en niet direct een baan vindt, geeft hij haar zijn idee in handen. „Zij heeft het uitgewerkt tot een veelzijdig apparaat met de uitstraling en het gemak van een steekwagen. In juni hebben we de eerste exemplaren verkocht.”

Zo’n twintig hulpstukken veranderen de Tiller snel in een instrument dat meer kan dan laden en lossen. „We leveren bijvoorbeeld een hulpstuk met zuignappen, waardoor een glaszetter zijn handen vrij heeft. De Tiller houdt de ruit vast en in evenwicht.”

Van der Helm heeft de Tiller begrensd op 75 kilo. „Stel dat er iets misgaat, dan kun je zo’n gewicht nog van je af duwen. Krijgt iemand meer dan 100 kilo naar zich toe, dan kan hij zich flink bezeren.”

www.tiller.eu

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer