Miljardensteun voor Ierland
BRUSSEL (ANP) – Na Griekenland is het nu de beurt aan Ierland: het euroland krijgt in totaal 85 miljard euro steun van de Europese Unie en het Internationaal Monetair Fonds. De zestien lidstaten van de eurozone, Groot-Brittannië, Denemarken en Zweden beloofden zondag garant te staan voor 45 miljard euro, waarvan ongeveer een miljard euro voor Nederlandse rekening komt. Het IMF doet voor 22,5 miljard euro mee. Ook Ierland zelf moet bijdragen.
Met de steun moet Ierland worden gered van de financiële ondergang, maar het pakket is ook bedoeld om de euro te stabiliseren. „We hebben ingegrepen omdat de Ierse problemen uitstralen op de rest van de eurozone”, motiveerde de Nederlandse minister Jan Kees de Jager van Financiën het besluit. „We laten zien dat we pal staan voor de euro.”
Van het totale steunpakket van 85 miljard is 17,5 miljard afkomstig van kasreserves van de Ierse overheid en Ierse pensioenfondsen. Het Verenigd Koninkrijk, Zweden en Denemarken, die de euro niet hanteren, leggen 5 miljard op tafel.
De Jager wees erop dat Ierland „fors moet bloeden” voor de steun. Het zal de komende jaren zeer drastisch moeten bezuinigen. Het minimumloon moet omlaag. Bovendien zien de aandeelhouders van de Ierse banken vrijwel niets meer terug van hun beleggingen. Ierland moet een flinke risicopremie betalen voor de noodhulp, zei De Jager verder.
Ierland is het eerste euroland dat een beroep doet op het noodfonds van 750 miljard dat de eurolanden en het IMF afgelopen voorjaar instelden. Voordien kreeg Griekenland al voor 110 miljard euro noodhulp. De eurolanden geven garanties af, waardoor tegen een lagere rente geld op de kapitaalmarkt kan worden geleend. De Jager gaf toe dat er risico’s zijn voor eurolanden en IMF als de leningen niet worden terugbetaald. Het Ierse rentepercentage zal rond de 6 procent liggen.
Volgens De Jager is zondag niet gesproken over steun aan Portugal, dat ook in grote problemen zit. Wel zijn het land en Spanje „opgepord” om snel verbeteringen door te voeren. De bewindsman sloot financiële steun niet uit: „We staan klaar om andere landen te helpen.”
Om problemen in de toekomst te voorkomen, werkt de Europese Unie ook aan een permanent noodfonds. Dit moet het huidige systeem, dat als tijdelijk was bedoeld, midden 2013 vervangen. De particuliere sector moet dan meebetalen. Van geval tot geval wordt bezien of dat nodig is, aldus minister Didier Reynders van huidig EU-voorzitter België. De omvang van het nieuwe noodfonds staat nog niet vast, maar Reynders liet doorschemeren dat er meer geld in komt dan in het huidige fonds van 750 miljard.
Minister De Jager noemde het het allerbelangrijkste te voorkomen dat landen in de problemen komen en een beroep moeten doen op dat „noodvangnet”. Volgens de bewindsman is het van groot belang dat EU-landen zo snel mogelijk hun overheidsfinanciën op orde krijgen. Ook zullen veel lidstaten, vooral in Zuid-Europa, krachtige economische hervormingen moeten doorvoeren. „We zullen alles doen om te voorkomen dat de belastingbetaler moet opdraaien voor landen die in problemen komen.”