Kerk & religie

THGB viert 25-jarig bestaan met symposium

EDE – Veel kerkelijke leerlingen in het protestants-christelijk onderwijs hebben een probleem met de toe-eigening van het heil, constateert theoloog en godsdienstdocent Sjaak Pauw. Volgen hem heeft dat echter niet zozeer te maken met lijdelijkheid, maar meer met het ontbreken van een doorleefd christendom.

Kerkredactie
26 November 2010 11:50Gewijzigd op 14 November 2020 12:40
Foto RD
Foto RD

Pauw sprak donderdag in Ede tijdens de viering van het 25-jarig bestaan van de Theologische Hogeschool van de Gereformeerde Bond Johannes Calvijn (THGB). De THGB werd in 1985 opgericht als voortzetting van de catecheten­opleiding van de Gereformeerde Bond. In de loop van de tijd droeg de THGB zijn bevoegdheden over aan de Academie voor Theologie aan de Christelijke Hogeschool Ede. De THGB is nu medeverantwoordelijk voor de opleidingen godsdienst pastoraal werk (gpw) en leraar godsdienst en levens­beschouwing (gl).

Pauw, oud-student gl, constateert dat er in de klas veel vingers omhooggaan als hij vraagt wie er christen is. Als hij de leerlingen vraagt wie er denkt in de hemel te komen, verdwijnt een groot aantal vingers. „Ze zeggen dat ze dat niet kunnen weten.”

Pauw noemde dit postmoderne twijfel. Die twijfel herleidt hij tot het ontbreken van een echt doorleefd christendom en tot de toegenomen diverse religiositeit op school. Het christen-zijn is volgens hem vaak gereduceerd tot de zondagen. De rest van de week zijn de leerlingen „christen tussen haakjes.” „Op school roddelen ze, in het weekend nemen ze volop deel aan het uitgaans­leven met veel uitbundigheid en een lage seksuele moraal. Daardoor zijn veel jongeren én een beetje christen én een beetje van de wereld.”

De docent vindt dat het godsdienstonderwijs een belangrijke taak heeft om de jongeren vanuit de Bijbel te wijzen op de beloften van God en de zekerheid van het geloof. Van belang is ook om te laten blijken „dat geloof iets vraagt van mensen, namelijk om steeds meer te lijken op Jezus. Ik hoop dat het en/en­principe wordt veranderd in of/of: of God of de wereld.” Pauw ziet in verband met de diverse religiositeit een belangrijke taak voor godsdienstdocenten weggelegd om telkens weer te wijzen op de kracht van de Bijbelse boodschap.

Cock Kroon, afgestudeerd gpw-student en pastoraal werker, gaf aan dat hij in zijn werk regel­matig in aanraking komt met mensen die geen christelijke hoop kennen. Het opbouwen van een vertrouwensband is in zo’n geval heel belangrijk. „Het vinden van de juiste woorden kan soms een zoektocht zijn. Tijdens de ziekte van zo iemand bleven de Bijbelse woorden in de lucht hangen, totdat ik een gedicht voordroeg waardoor de ander geraakt werd. Toen was er ruimte voor een gesprek.”

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer