Zedendelict tegen kind verjaart niet meer
DEN HAAG (ANP) – Mensen die zich hebben vergrepen aan kinderen, moeten hun hele leven blijven vrezen dat ze daarvoor worden gestraft. Zedenmisdrijven tegen kinderen kunnen niet meer verjaren. Dat gaat minister Opstelten (Veiligheid en Justitie) wettelijk regelen, zei hij donderdag in de Tweede Kamer.
Op voorstel van de VVD had de Tweede Kamer al gepleit voor afschaffing van verjaring voor alle zware misdrijven. De regering had al aangegeven te willen kijken naar verlenging van verjaringstermijnen voor deze delicten, maar Opstelten gaf donderdag bij de behandeling van zijn begroting aan ook positief te staan tegenover schrappen van de verjaring. Dan gaat het om zware zeden- en geweldsdelicten met straffen vanaf twaalf jaar.
Plegers van zware misdrijven gaan ook eerder tegen de lamp lopen, als het aan de minister ligt. De pakkans moet met een kwart omhoog, gaf Opstelten aan. Het aantal criminele organisaties dat voor de rechter verschijnt moet verdubbelen van 20 naar 40 procent. De Kamer had gezegd weleens harde cijfers van de minister te willen horen over misdaden die het kabinet met allerlei plannen de kop in wil drukken of in ieder geval een eind terugdringen.
Op plannen vanuit de Kamer om rechters met beide voeten in de samenleving te laten staan, reageerde de minister welwillend. De PvdA kwam met een voorstel voor een maatschappelijke stage voor rechters. Opstelten wil dit niet meteen aan alle rechters gaan opleggen, maar gaat er wel over praten met de Raad voor de Rechtspraak.
De Tweede Kamer had zich ook achter een voorstel van D66 geschaard om mensen die trouwen dat niet automatisch in gemeenschap van goederen te laten doen. Staatssecretaris Fred Teeven zei ook wel in te zien dat dit niet meer van deze tijd is, maar tekende daarbij aan dat een echtverbintenis onder huwelijkse voorwaarden extra kosten en administratie met zich mee kan brengen.
Teeven reageerde positief op het idee van PvdA’er Ahmed Marcouch om jongeren die meermalen de fout ingaan te verplichten naar school te gaan, naast de celstraf die ze opgelegd krijgen. Ze komen dan pas weer vrij als ze een diploma gehaald hebben. Teeven zei dat verplicht onderwijs ook kan gelden als bijzondere voorwaarde bij een voorwaardelijke straf.
Het kabinet is van plan de verkeersboetes fors te verhogen, maar de Kamer wil dat deze niet over de hele linie gaan stijgen. Vooral boetes voor ernstige verkeersovertredingen zouden forser moeten worden, bijvoorbeeld voor te snel rijden in woonwijken, hufterigheid en herhaalde overtredingen. Opstelten hield de Kamer voor dat dit voorstel heel grote gevolgen heeft voor het innen van boetes, waarop de Kamer het idee nog in beraad hield.