Kerk & religie

Poging tot eenheid anglicanen mislukt

LONDEN – Een poging om in de Anglicaanse Kerk de rijen te sluiten, lijkt vooralsnog te mislukken. Conservatieve en liberale krachten in de kerk zeggen niet in te stemmen met de huidige tekst van het Anglican Covenant, een document dat de eenheid moet bevorderen.

Kerkredactie
25 November 2010 11:16Gewijzigd op 14 November 2020 12:39
Foto EPA
Foto EPA

De synode van de Anglicaanse Kerk kwam deze week in Londen bijeen. De afgevaardigden bogen zich onder meer over het zogenaamde Anglican Covenant (anglicaanse verbond). Dit document is een ultieme poging om de eenheid in de verdeelde kerk te herstellen.

Het hoofd van de Anglicaanse Kerk, aartsbisschop Rowan Williams, benadrukte dinsdag voorafgaand aan de besprekingen dat de eenheid in de wereldwijde Anglicaanse Kerk onder druk staat. Als er niets gebeurt, valt de kerk in stukjes uiteen, hield hij de 480 afgevaardigden voor.

De anglicaanse gemeenschap is diep verdeeld over onder meer de vraag of het wel of niet is toegestaan homoseksuele geestelijken te wijden en of geestelijken een homohuwelijk mogen in­zegenen.

Aartsbisschop Williams is een groot voorstander van het Anglican Convenant. Het document, waaraan sinds 2004 wordt gewerkt, gaat in op de vraag hoe de kerk haar eenheid kan bewaren in tijden van toenemende verdeeldheid.

Alle 38 onafhankelijke anglicaanse kerkprovincies zal in de toekomst worden gevraagd het document te ondertekenen. Alleen kerkprovincies die het document ondertekenen, behoren dan nog officieel bij de wereldwijde Anglicaanse Kerk.

Een definitief besluit over het document laat nog twee jaar op zich wachten. Een meerderheid van de anglicanen lijkt zich vooralsnog te kunnen vinden in het convenant. Gisteren besloot de synode dat het document ter beoordeling naar alle diocesen wordt gestuurd.

Conservatieve anglicanen gaven gisteren echter aan niet in te kunnen stemmen met de huidige versie van het document. Onder meer de aartsbisschoppen van West-Afrika, Rwanda, Tanzania, Nigeria, Uganda en Kenia noemen de tekst van het Anglican Covenant „zeer onvolledig.”

Ook liberale kerkprovincies zijn ontevreden over het document. Zij vrezen een „dogmatische, gecentraliseerde kerk.” Verder bedreigt het document volgens hen de onafhankelijkheid van de Anglicaanse Kerk in Groot-Brittannië. Dit was voor koning Hendrik VIII reden om bijna 500 jaar geleden te breken met Rome, motiveren ze.

Aartsbisschop Williams verwerpt de liberale aantijging dat het document centralisatie in de hand werkt. Hij noemt het „moedbenemend” dat mensen het Anglican Covenant zien als instrument voor „uitsluiting en tirannie.”

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer