Kerk & religie

„Synodelid op homocongres blamage”

De Gereformeerde Bond in de Nederlandse Hervormde Kerk neemt afstand van de aanwezigheid van triomoderamenlid J. van Heijst op een Europees congres voor christelijke homseksuelen in Heemskerk. Voor de eerste keer waren de SoW-kerken zaterdag vertegenwoordigd.

8 May 2003 10:54Gewijzigd op 14 November 2020 00:18

Op de site van de bond publiceerden voorzitter ds. G. D. Kamphuis en algemeen secretaris drs. P. J. Vergunst donderdag een bericht. Ze schrijven geschokt te zijn over de zaken die op de bijeenkomst van homoseksuelen naar voren zijn gebracht. Het bericht wordt volgende week in de Waarheidsvriend geplaatst. Namens het hoofdbestuur hebben ds. Kamphuis en drs. Vergunst zich tot het moderamen van de hervormde synode gericht.

Na de erkenning van het homohuwelijk door de Nederlandse overheid beijvert men zich voor „de gelijkwaardigheid van alle manieren waarop mensen hun relaties en seksualiteit beleven”, aldus de GB-bestuursleden. De voorzitter van de Remonstrantse Broederschap, dr. W. van der Burg, betoogde dat „de dominantie van het huwelijk het maatschappelijke idee versterkt dat mannen en vrouwen alleen hun levensvervulling kunnen vinden in een levenslange relatie met één ander persoon” en hekelde de „intolerante houding van christelijk rechts.”

Niet minder aangrijpend noemen de schrijvers van de Gereformeerde Bond het feit dat de vice-preses van de hervormde synode, ouderling-kerkvoogd J. van Heijst, zaterdag op de slotdag van het congres aanwezig was. „Waar de verenigde kerk zo verdeeld blijkt over het huwelijk dat in de grondleggende artikelen van de kerkorde er geen artikel aan gewijd is, bezoekt de vice-preses deze bijeenkomst! Een beschamende vertoning, shockerend voor diegenen die blijvend een diepe pijn beleven aan de synodebesluiten rond de zegening van alternatieve relaties en -erger nog- blamerend voor het getuigenis van de kerk naar buiten.”

De schrijvers benadrukken dat de kerk „het terzijdeschuiven van de heilzame geboden van God niet kan en mag bevorderen of gedogen. Dáár ligt het speerpunt van ons afstand nemen van de aanwezigheid als moderamenlid op deze dag. Wie op de bodem van de Schrift niet staat, doet de Schepper oneer aan. Waar het getuigenis van het Evangelie niet profetisch klinkt, laat de geest van de tijd zijn invloed gelden. Moet de breuk met de kerk der eeuwen in dit opzicht steeds dieper worden? Moeten we nog dieper door de crisis? ”Heere, hoe lang zult Gij toezien?”

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer