Groen & duurzaamheid

Russisch-Chinese veiligheidszone voor tijgers

SINT-PETERSBURG (ANP/RTR/DPA/AFP) – Om de laatste in het wild levende tijgers te beschermen, hebben Rusland en China besloten een veiligheidszone in te richten in het grensgebied van beide buurlanden. Dat heeft de Russische premier Vladimir Poetin dinsdag gezegd. Ook kondigde Poetin tijdens de tijgertop in Sint Petersburg aan dat stropers en smokkelaars zwaardere straffen zullen krijgen.

23 November 2010 18:36Gewijzigd op 14 November 2020 12:38
Foto EPA
Foto EPA

De situatie van de laatste wilde tijgers is welhaast een catastrofe te noemen zei Poetin. „De natuur heeft ons een noodsignaal gestuurd in de hoop te worden gehoord”, aldus de premier.

Poetin sprak tijdens de vier dagen durende top onder anderen met de Chinese premier Wen Jiabao en de president van de Wereldbank, Robert Zoellick. De top heeft ten doel afspraken te maken over hoe de populatie tijgers in het wild tot het jaar 2022 kan worden verdubbeld. Acteur Leonardo DiCaprio zegde dinsdag het Wereld Natuur Fonds 1 miljoen dollar (750.000 euro) toe. Rusland stelt 45 miljoen dollar (34 miljoen euro) beschikbaar. Volgens de Wereldbank is 350 miljoen dollar (260 miljoen euro) nodig voor het beschermingsprogramma.

Er leven nog maar 3200 tijgers in het wild in dertien landen. Een eeuw geleden waren dat er nog 100.000. Milieubeschermers hebben gewaarschuwd dat de kans op het uitsterven van de tijger steeds reëler wordt. Niet alleen omdat het leefgebied van het roofdier steeds kleiner wordt, maar vooral omdat de tijger in vooral India en China een geliefd consumptieartikel is. Zo zijn vellen in trek bij de Chinese nouveau riche. De botten worden gebruikt in traditionele Chinese medicijnen, omdat ze heilzaam en lustopwekkend zouden werken.

China verbood in 1993 de handel in tijgers, maar nog steeds worden delen van het roofdier op grote schaal verkocht. In China wordt ongeveer 750 euro voor een klauw betaald en een vel levert bijna 15.000 euro op. Tijgerfokkerijen kunnen de vraag deels opvangen, maar de prijzen voor lichaamsdelen van de wilde tijger zijn nog nooit zo hoog is geweest als in het huidige Chinese jaar van de tijger, dat over enkele maanden is afgelopen.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer