Defensiepersoneel mag meedenken over ingrepen
DEN HAAG (ANP) – Medewerkers van Defensie mogen meedenken over de komende reorganisatie waarbij duizenden banen verdwijnen. Het ministerie van Defensie heeft voor hen maandag een apart e-mailadres opengesteld waar militairen en burgerpersoneel hun „zorgen, oplossingen en observaties” kwijt kunnen.
Minister Hans Hillen van Defensie hoopt dat daardoor de betrokkenheid van de medewerkers „de weg naar boven toe kan vinden”, zo zei hij maandag in een overleg met de Tweede Kamer. Defensie moet 1 miljard euro besparen en wil dat deels halen door tienduizend banen te schrappen. Hillen sluit gedwongen ontslagen niet uit.
Kamerleden wilden weten waar de ontslagen gaan vallen en welke gevolgen dat heeft voor de inzetbaarheid van het leger en de ambitie van het kabinet met Defensie. Hillen kon er nog niet veel over zeggen. Over drie maanden komt hij met voorstellen. Toen Hillen half oktober aantrad, had hij al zorgen over de situatie waarin zijn organisatie verkeert. „Maar het was ernstiger dan ik dacht”, zei hij. De minister zei geen aanleiding te zien voor meerdere „lijken in de kast” zoals de PvdA ze noemt.
De projectgroep die gaat kijken waar gesneden kan worden, zal eerst het bestuur van de Defensieorganisatie onder de loep nemen. Daarbij gaat het bijvoorbeeld om staffuncties. Volgens regeringspartij VVD valt daarop 30 procent te besparen, wat 300 miljoen euro per jaar oplevert. Daarna komt de bedrijfsvoering aan bod en dan de operationele capaciteit van de krijgsmacht.
Hillen wil proberen die operationele inzet zoveel mogelijk te ontzien. De ambitie blijft volgens hem een „veelzijdig inzetbare” krijgsmacht te behouden, al wordt dat moeilijk. Hij wil er nu niet meteen van uitgaan dat het ambitieniveau omlaag moet, wat de PvdA en de SP onvermijdelijk vinden.
De bewindsman ziet geen heil in een parlementaire enquªte naar het jarenlange financiële „wanbeleid” van Defensie, zoals de PvdA voorstelde. Een meerderheid van de Tweede Kamer had ook al aangegeven er geen behoefte aan te hebben dit zwaarste onderzoeksmiddel hiervoor in te zetten. Hillen ziet evenmin heil in een extra inspectie voor Defensie „omdat inspecties niet per se de waarheid naderbij brengen.” Een actieve Kamer is volgens hem effectiever.