SP wil opheldering over inval Suriname
DEN HAAG (ANP) – De SP wil opheldering van premier Mark Rutte en minister van Buitenlandse Zaken Uri Rosenthal over een verhaal in de Volkskrant over een Nederlandse inval in Suriname. Oud-bewindslieden bevestigen dat Nederland bij de invasie legerleider Desi Bouterse wilde arresteren. De plannen uit 1986 werden uiteindelijk geen werkelijkheid omdat de risico’s te groot werden geacht, aldus de reconstructie in de krant.
SP-Kamerlid Harry van Bommel vindt dat voormalig minister van Buitenlandse Zaken Maxime Verhagen niet goed heeft geantwoord op eerdere vragen van de SP over de invasie, waarover al langer verhalen de ronde doen. Verhagen antwoordde dat Nederland in 1986 met de Verenigde Staten heeft overlegd over de evacuatie van Nederlanders uit Suriname omdat er in die tijd een vijandige houding bestond tegenover Nederlanders.
„Volgens de reconstructie in de Volkskrant is de Kamer in 2007 ronduit in de maling genomen”, vindt Van Bommel. Verhagen had er volgens hem eerlijk bij moeten vertellen dat de arrestatie van Bouterse ook onderdeel van de plannen was. Volgens het verhaal verzochten drie leden van de Surinaamse regering, onder wie premier Pretaap Radhakishun, de Nederlandse regering Bouterse te arresteren.
Toenmalig minister van Buitenlandse Zaken Hans van den Broek zei eind 1986 al tegen de Tweede Kamer dat evacuatieplannen normaal zijn voor landen waar zich veel Nederlanders bevinden. In Suriname woedde toen een strijd tussen het leger en de rebellen onder leiding van Ronnie Brunswijk.
In de Volkskrant zegt Van den Broek nu dat het verzoek uit Suriname ging om het (helpen) verwijderen van Bouterse. „Daarmee is echter niet gezegd dat mogelijke Nederlandse militaire steun uitsluitend die doelstelling had. Onze medeverantwoordelijkheid voor het lot van de Surinaamse Nederlanders heeft daarbij ook een rol gespeeld.”