Economie

Nog geen duidelijkheid voor KLM-personeel

Het KLM-personeel krijgt voorlopig nog geen duidelijkheid over de voorgenomen ontslagronde. De luchtvaartmaatschappij wilde eerst donderdag tijdens de presentatie van de jaarcijfers bekendmaken, hoeveel banen ze precies gaat schrappen, maar zij ziet daarvan af.

ANP
7 May 2003 15:44Gewijzigd op 14 November 2020 00:18

KLM is van plan tussen 2000 en 3000 banen te schrappen. Onder de ongeveer 30.000 werknemers vallen ook gedwongen ontslagen. De maatschappij wil 10 procent in de kosten snijden. Dat betekent een jaarlijkse besparing van ongeveer 660 miljoen euro, aldus KLM begin april. Die is volgens het bedrijf nodig om te overleven.

De directie heeft alle afdelingen gevraagd op welke manier zij kosten kunnen besparen en welke banen kunnen worden geschrapt. Deze inventarisatie is nog niet afgerond. Daardoor kan KLM nog niet aangeven welke werknemers het bedrijf moeten verlaten, zei een woordvoerder woensdag.

De vakbonden zouden woensdag tijdens overleg met de maatschappij de details van de reorganisatie krijgen. Deze bijeenkomst is geschrapt. De bonden onderhandelen met KLM over een sociaal plan. Alleen FNV Bondgenoten accepteert geen gedwongen ontslagen.

Wel is bekend dat de ingrepen bedrijfsbreed zullen zijn. Er verdwijnen banen onder zowel de laagstbetaalden als het personeel in de hogere loonschalen. Tijdelijke arbeidscontracten verlengt KLM inmiddels niet meer. Bovendien geldt er een algemene vacaturestop. Ook huurt de onderneming geen externe krachten meer in.

KLM-topman L. van Wijk doet donderdag wel de nieuwe strategie van de maatschappij uit de doeken. In december kondigde hij al aan dat de onderneming „slimmer” moet gaan werken om te kunnen overleven. „We groeien niet, we kunnen in deze ongelooflijk concurrerende markt geen hogere ticketprijzen neerzetten. De vooruitzichten zijn niet gunstig”, zei hij in het personeelsblad van KLM.

De hele luchtvaartsector staat onder druk. De inkomsten uit het vracht- en passagiersvervoer vallen tegen door de economische malaise. De oorlog in Irak en de angst voor de besmettelijke longziekte SARS hebben dit versterkt. Zo vervoerde KLM in april 24 procent minder passagiers naar het Verre Oosten vergeleken met dezelfde maand vorig jaar.

KLM kwam in het derde kwartaal van het op 1 april begonnen boekjaar 2002/2003 in de rode cijfers terecht. Ook voor het vierde kwartaal en het gehele jaar ziet het er slecht uit. De maatschappij maakt donderdag waarschijnlijk een verlies bekend over 2002/2003.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer