Kerk & religie

Ruimte voor gezangen in Free Church

EDINBURGH – De Free Church of Scotland heeft vrijdag besloten ruimte te geven aan het zingen van vrije gezangen. Ook het gebruik van muziekinstrumenten wordt toegestaan.

Kerkredactie
19 November 2010 21:09Gewijzigd op 14 November 2020 12:35

De uitgebreide synode van alle predikanten en evenveel ouderlingen stemde voor een voorstel van ds. Alex Macdonald uit Edinburgh. Daarin wordt gesteld dat alles in de diensten „in overeenstemming met het Woord van God is en de hele leer van de geloofsbelijdenis.”

Ook bevat het aangenomen voorstel de bepaling dat in alle bijeenkomsten van de gemeente psalmen worden gezongen. Op bijeenkomsten van classes en synodes wordt het gebruik van „niet-geïnspireerd materiaal” en muziekinstrumenten vermeden.

Dit om te voorkomen dat ambtsdragers uit gemeenten met uiteenlopend beleid elkaar zouden kwetsen. Maar ook hier is het exclusieve psalmzingen losgelaten.

De meerderheid voor het voorstel was niet groot. Het aantal voorstemmers was 98, tegenover 84 tegenstemmers. Voor de Free Church is het een historisch besluit over een gevoelige kwestie.

Ds. Macdonald legde uit dat hij er jarenlang van overtuigd was dat de psalmen het enige gezangenboek voor de kerk vormen. Maar de laatste jaren veranderde zijn visie met betrekking tot gezangen, „puur op Schriftuurlijke gronden”, aldus het uitgebreide verslag van het debat dat doorlopend op internet werd geplaatst.

Hij stelde de vraag waarom de kerk wel vrijheid laat in andere zaken (zoals het wel of niet dopen van kinderen van niet-belijdende leden), „maar niet op dit punt.” Bij het ontbreken van duidelijke Bijbelse richtlijnen bepleitte Macdonald „vrijheid.”

Een van de discussiepunten was het zingen van de Naam van Jezus. Ds. Macdonald zei het te missen dat hij deze naam niet kon zingen. Ds. James Maciver daarentegen stelde dat de „psalmen vol zijn van de persoon van Jezus.”

Ds. Allan Macleod bracht naar voren dat ook Jezus psalmen zong, zonder instrumentele begeleiding. „Als het goed genoeg was voor Hem, waarom is het dan niet goed genoeg voor ons?”

Het voorstel van de synodecommissie werd verdedigd door Iain K. Macleod. Die stelde dat 70 procent van de kerkenraden geen verandering wilde. De commissie beschouwde het exclusieve psalmzingen als de „optie voor eenheid.”

Volgens ds. Neil Macmillan zijn er „slechts weinigen onder ons” die geloven dat het zondig is om gezangen onder instrumentele begeleiding te zingen.

Ds. William Mackay vroeg zich af of het moment van dit debat wel gelukkig was. Enkele jaren geleden is er in de kerk een nieuw psalmboek ingevoerd. Bovendien verklaarde de kerk rond de scheuring in 2000 niet te veranderen „in leer en eredienst.”

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer