Mooi weer voor mini-zonsverduistering
Wie woensdag de mini-zonsverduistering wilde zien, had geluk. De weersomstandigheden voor het zeldzame hemelverschijnsel waren goed, zegt secretaris H. Molema van de Landelijke Samenwerkende Publiekssterrenwachten (LSPS). De planeet Mercurius schoof sinds 07.00 uur in 5,5 uur als een piepklein donker schijfje voor de zon langs. Om twee minuten na half één was het schouwspel voorbij. De lucht bleef helder.
De mini-zonsverduistering door Mercurius komt eens in de zeven jaar voor, maar is niet altijd in Nederland te zien. De laatste keer dat dit bijzondere verschijnsel zich voordeed in ons land, was in 1973. Op die dag was het echter bewolkt, waardoor het alsnog niet zichtbaar was. Volgens Molema is de eerstvolgende keer dat we de planeet langs de zon kunnen zien schuiven in ons land op 9 mei 2016.
Het verschijnsel is niet met het blote oog waarneembaar. De enige mogelijkheid om het te bekijken, is met een telescoop. „Maar je mag nooit zonder filter naar de zon kijken”, waarschuwt Molema.
Mensen konden woensdagochtend bij diverse sterrenwachten terecht om de mini-zonsverduistering te bekijken. In de Volkssterrenwacht Burgum in Friesland aanschouwde Molema het gebeuren. „Het was schitterend.” Hij keek door een telescoop van 3,5 meter lang, die ongeveer driehonderd keer vergroot. Mercurius was door de telescoop zo groot als een dubbeltje. „Met een kleinere telescoop zou je alleen een ragfijn puntje langs de zon zien schuiven. Het puntje is nauwelijks te onderscheiden.”
Volgens de secretaris staat de liefhebbers van astronomie volgend jaar een nog zeldzamer verschijnsel te wachten. Op 8 juni 2004 schuift de planeet Venus over de zon. Dit komt slechts een keer in de ongeveer anderhalve eeuw voor. De laatste keer dat deze verduistering in Nederland was te zien, was in 1882.
Molema kijkt alweer uit naar het volgende schouwspel. Vrijdag over een week is aan het einde van de nacht een maansverduistering te zien. De aarde staat rond 4.05 uur tussen de zon en maan in. Dit verschijnsel kunnen belangstellenden met het blote oog zien. En twee weken later is er ’s morgens vroeg een gedeeltelijke zonsverduistering.