Kerk & religie

Driekwart kerken te vinden op web

HILVERSUM – Drie van de vier gemeenten van kerkgenootschappen in Nederland hebben een eigen website. Dat blijkt uit een donderdag verschenen onderzoek van de IKON-website kerknieuws.nl.

Kerkredactie
18 November 2010 09:37Gewijzigd op 14 November 2020 12:34
Foto ANP
Foto ANP

De IKON, een omroep die media-activiteiten verzorgt voor een achttal kerken waaronder de Protestantse Kerk in Nederland (PKN), onderzocht van vijftien landelijke kerken en geloofsgemeenschappen hoe zij zich presenteren op internet. Samen tellen die kerken ruim 3000 plaatselijke afdelingen.

De uitkomsten van het onderzoek worden donderdag gepresenteerd op een landelijke bijeenkomst over religie en internet van stichting Zinzoekers op het Web.

Bijna 1200 gemeenten van de PKN hebben een eigen website; dat is vier van de vijf gemeenten. In de Hersteld Hervormde Kerk zijn 43 van de 122 kerken (35 procent) op internet te vinden. Van de Gereformeerde Gemeenten heeft een op de vijf gemeenten een website. Bijna 80 procent van de christelijke gereformeerde kerken presenteert zich op het web.

In de Nederlands Gereformeerde Kerken en Gereformeerde Kerken vrijgemaakt hebben bijna alle plaatselijke kerken een eigen website. Ook in de Oud Katholieke Kerk en de Remonstrantse Broederschap is dat het geval.

De IKON keek ook naar regionale spreiding. In de provincie Utrecht heeft 94 procent van de gemeenten van de PKN een eigen website. In Friesland is dat 62 procent (146 van de 236 gemeenten). Ds. J.-G. Heetderks, woordvoerder van de PKN: „In Friesland is een groot aantal zeer kleine dorpskerken. Zij vinden een eigen website niet nodig.”

In de Rooms-Katholieke Kerk hebben drie van de vier parochies een eigen website. In de Oud Katholieke Kerk en de Remonstrantse Broederschap hebben alle parochies en gemeenten een eigen website. Daar zijn verschillende redenen voor aan te voeren: de Oud Katholieke Kerk organiseert jaarlijks een trainingsdag voor webmasters en binnen de Remonstrantse Broederschap is het onderhouden van een eigen website een van de uitgangspunten van beleid.

Volgens Peter Dekker, hoofd nieuwe media van de IKON en voorzitter van de stichting Zinzoekers op het Web, heeft internet een grote toegevoegde waarde waar de kerken veel meer gebruik van kunnen maken, stelde hij vorige week in het Christelijk Weekblad. „Het internet is een uitstekend medium voor geloofsbeleving omdat het zo laagdrempelig is.”

Hij raadt kerken aan om een eigen Hyves- of Facebookpagina aan te maken. „Dat doe je in een kwartier en het kost je niets. Op die manier kun je als kerk met een grote groep communiceren over activiteiten.”

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer