Debat brengt scherpere regels koopzondag dichterbij
DEN HAAG (ANP) – „Zet een paar klompen neer en je bent toeristisch.” Zo illustreerde SGP-Eerste Kamerlid Van den Berg dinsdag dat gemeenten in de afgelopen jaren naar zijn idee een loopje hebben genomen met de huidige winkeltijdenwet. Dat er waarschijnlijk een einde komt aan het „oneigenlijk gebruik van de toerismebepaling” en daarmee minder winkels op zondag open kunnen, is voor de staatkundig gereformeerden dan ook zeer welkom.
Het ziet ernaar uit dat scherpere regels rondom de koopzondag eraan komen. Tijdens een debat in de Eerste Kamer toonden CDA (21 zetels), SP (11 zetels), ChristenUnie (4 zetels) en SGP (2 zetels) zich hiervan voorstander. Voor de christelijke partijen speelt daarbij de zondagsheiliging een rol, terwijl de socialisten het zeggen op te nemen voor de kleinere ondernemers. „Ook zij hebben recht op een vrije dag”, aldus SP-senator Reuten.
Samen hebben de voorstanders 38 van de 75 zetels. Als deze meerderheid standhoudt tot volgende week, wanneer naar verwachting de stemming in de Senaat is, moet er voortaan scherper worden gekeken of een gebied wel een toeristisch gebied is. In toeristische gebieden mogen winkels nu vaker dan twaalf zondagen per jaar open.
De aanscherping van de koopzondag is afkomstig van het vorige kabinet. Die wordt gezien als een handreiking van PvdA en CDA aan de toenmalige coalitiepartner ChristenUnie. Het huidige minderheidskabinet van CDA en VVD heeft vastgehouden aan de inperking. Dat lijkt vreemd, omdat de VVD zich altijd een fel tegenstander hiervan heeft getoond. „Shoppen is ook zondagsrust”, was een slogan van de liberalen.
Maar de huidige premier Rutte (VVD) komt ermee tegemoet aan de wensen van de SGP. De staatkundig gereformeerden hechten eraan dat regels rondom de koopzondag in hun ogen niet verslechteren. En de twee zetels van de SGP kunnen in de toekomst doorslaggevend zijn bij stemmingen, weten VVD en CDA.
Tegenstanders vinden dat de overheid niet moet willen bepalen dat mensen op zondag rust nemen. Een opvallende tegenstander in de Eerste Kamer is de VVD, omdat de fractie hiermee ingaat tegen de wensen van Rutte. Maar VVD-senator Asscher noemde de nieuwe wet „een monster” omdat deze in zijn ogen ten koste gaat van 4000 voltijdbanen.