„Het is dweilen met de kraan open”
SCHINNEN – Ze wilde naar haar wasmachine lopen, zaterdagochtend. Tjaya Severin (34) aan de Wolfhagen in Schinnen, moeder van vier kinderen, zag tot haar verbijstering dat het water in de kelder tot aan de vijfde traptree van boven stond. De brandweer plaatste twee pompen. „Die pompten het water er van voren uit, maar van achteren liep het de kelder weer in.”
„Het is dweilen met de kraan open”, zei ze zaterdagmiddag. „Kijkend door het raam zie ik nog maar de helft van de bijna 2 meter hoge schutting staan, de rest staat onder water.”
Haar oudste dochter staat op het punt op kamers te gaan en had alvast wat spullen in de kelder gezet. „Bankstel, televisie, zelfs haar complete drumstel, noem maar op. Alles staat onder water”, verzucht Severin.
De hevige regenval in het stroomgebied van de Maas en de hellingen en heuvels heeft het afgelopen weekend in Nederland voor zware overlast gezorgd. In ons land bleef het tot nu toe bij wateroverlast, in andere landen, zoals in België, ontstonden soms levensbedreigende situaties.
Veel beken en sloten stonden vol, de bodem in veel regio’s was verzadigd door de aanhoudende regen, waardoor veel landbouwgronden onder water stonden. Gemalen draaiden op volle toeren.
Het waterpeil van de Maas stond gistermiddag ongeveer 2 meter hoger dan gemiddeld. Er werd circa zes keer zo veel water afgevoerd in de Maas als gemiddeld.
De Maas blijft onder verscherpte controle staan, zei Peter Roefs van het waterschap Peel en Maas vanochtend op BNR Nieuwsradio.
In Maastricht zakt het water weer, maar vanaf Roermond en verder stroom afwaarts moet het hoogste punt nog worden bereikt. Langs de rivier worden dijken in de gaten gehouden en extra maatregelen genomen.
Bij de Maas in Blerick staan twee pompen in opperste staat van paraatheid, voor het moment dat het water een te hoog punt dreigt te bereiken.
De Maas mag nu nog 55 tot 60 centimeter stijgen. Dan worden de pompen in werking gesteld. Volgens Roefs staan er nog twee trekkers met twee grote pompen voor als de anderen het niet aankunnen.
Het type pompen dat bij Blerick is geplaatst, is op meerdere plekken langs de Maas ingezet. Bovendien zijn er extra damwanden geslagen.
Roefs verwacht niet dat het stijgende water in de Maas voor verdere problemen gaat zorgen. „Er gaat zeker geen water over de dijk heen.”
In het buurtschap Rijkel bij Beesel (Limburg) zijn vanochtend negen paarden in nood geraakt door het stijgende Maaswater.
Volgens de brandweer staan ze op een kluitje kniehoog in het water op een ondergelopen landtong. De hoogste stand van de Maas ter plekke wordt morgenochtend verwacht. De brandweer kan niets doen. Het was vanmorgen onduidelijk waarom de paarden niet eerder zijn weggehaald.
Op verschillende plaatsen werden de afgelopen dagen uit voorzorg maatregelen genomen om de schade zo veel mogelijk te beperken. Boeren werd verzocht hun koeien uit de wei te halen op verschillende plekken langs de Maas in Zuid-Limburg. De gemeente Maastricht sleepte uit voorzorg geparkeerde auto’s op de Wilhelminakade langs de Maas weg.
Gisteren is het waterschap Peel en Maasvallei begonnen met het plaatsen van aluminium schotten in wegdoorgangen in dijken langs de Maas in het noorden van Limburg.
De schotten moeten voorkomen dat zwellend Maaswater door de openingen in de dijken naar het achterland kan stromen.
Gistermiddag riep het waterschap vrijwillige dijkwachten op om de waterkeringen langs de Maas te inspecteren. Het waterschap heeft met de hulp van boeren met tractors en aannemers met zwaar materieel pompen langs de Maas neergezet.
Het overtollige water zorgde niet alleen voor overlast, maar op diverse plekken ook voor eensgezindheid.
Zo staken tientallen gasten die de verjaardag van de eigenares van manege Ten Eysden bezochten zaterdag de handen uit de mouwen bij de noodgedwongen evacuatie van tientallen paarden en het stapelen van zandzakken rond de boerderij.
„We zijn een grote familie, iedereen helpt”, zei een helper zaterdag. De evacuatie van de paarden verliep ondanks het overal stromende water en de duisternis zonder problemen. De dieren werden naar stallen elders gebracht.
Piet Dircke, programmadirecteur water van ingenieursbureau Arcadis, meldt niet zonder trots dat Nederland nu zijn mannetje staat. „In Limburg zijn de afgelopen twintig jaar steeds meer bekkens en buffers aangelegd om hevige regenval op te vangen. Als die er niet waren geweest, dan had deze regenval een stuk meer schade aangericht.”
Dircke verwacht dat er steeds meer buffers bij moeten, omdat de neerslagintensiteit op basis van de klimaatverandering hoogstwaarschijnlijk blijft toenemen.