Politiek

Kabinet verlaagt doelstellingen EHS

ZWOLLE (ANP) – Het kabinet heeft de doelstellingen van de zogenoemde Ecologische Hoofdstructuur (EHS) aangepast. Het streven is niet meer om 100 procent van dit natuurnetwerk in 2018 gerealiseerd te hebben, maar 90 procent. Dat heeft staatssecretaris Henk Bleker (Natuur) maandag gezegd.

15 November 2010 13:39Gewijzigd op 14 November 2020 12:32
Foto ANP
Foto ANP

De EHS voorziet in plannen om in 2018 in Nederland een aaneengesloten natuurnetwerk te hebben. Deze werden in 1990 gelanceerd. Volgens Bleker is inmiddels aan 85 procent van de voornemens voldaan. „We kijken nu wat mogelijk is om tot 2018 af te ronden met de financiële middelen die er zijn. Dat betekent dat 100 procent niet zal worden gehaald, wel 90 procent.”

Welke onderdelen van de EHS komen te vervallen, wordt in de komende vier maanden beslist in samenwerking met de provincies. Belangrijk daarbij is volgens hem wel dat Nederland internationale verplichtingen rondom de zogenoemde Natura 2000-gebieden, een netwerk van natuurgebieden in Europa, nakomt.

Bleker maakte al wel duidelijk dat hij provincies niet meer financieel steunt wat betreft de zogenoemde robuuste zones, ofwel de verbindingen voor dieren die gezamenlijk de EHS vormen. Dat heeft hij ook meegedeeld aan vertegenwoordigers van de provincies. „Ze hebben het met tegenzin geaccepteerd”, aldus de staatssecretaris.

Bleker zegt met de provincies overeengekomen te zijn dat ze de komende vier maanden, totdat duidelijkheid komt over de invulling van de EHS, geen nieuwe grondaankopen doen. „Er is een stop tot het moment van herijking”, stelde hij. Eerder reageerden de provincies teleurgesteld op uitspraken van Bleker dat provincies kosten voor herindeling van het landschap zelf moeten dragen.

Voor de provincies zijn de bestaande bestuursovereenkomsten het uitgangspunt. „Die zijn niet zomaar met een Haagse pennenstreek van tafel”, zei Ruud van Heugten namens het Interprovinciaal Overleg. „De staatssecretaris geeft ons de ruimte om verantwoord op de rem te trappen, en provincies zeggen toe niet opnieuw gas te geven.”

Natuurmonumenten vindt het onbegrijpelijk dat Bleker de verbindingszones tussen de natuurgebieden wil schrappen, hoewel hij internationale afspraken wil nakomen. De organisatie zelf gaat door met het realiseren van een netwerk van natuur en landschap

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer