„Strijd tussen islam en Westen gaat niet over godsdienst”
De overmatige aandacht die media geven aan de strijd tussen de islam en het Westen zorgt voor een gevaarlijke voorstelling van zaken. Het gaat namelijk niet om een tegenstelling tussen godsdiensten of waarden, het gaat in de eerste plaats om een strijd tussen mensen zoals die er altijd is en zal zijn.
Dat zei rabbijn R. Evers gisteravond tijdens het debat ”Heilige oorlog of lieve vrede?” in Amsterdam. „De mens wil nu eenmaal vechten. Of je nu tweeëntwintig blanken met elkaar op een voetbalveld zet, of moslims en christenen in één land, het zal altijd uitlopen op ruzie”, aldus Evers. Volgens hem wordt de rol die godsdienst in het huidige conflict zou spelen zwaar overdreven.
Tijdens het debat, georganiseerd door het Arabisch Cultureel Centrum Al Farabi, trad de Amsterdamse rabbijn op als vertegenwoordiger van het Jodendom. Samen met M. Arkoum, emeritus hoogleraar geschiedenis en filosofie van islam en islamologie, en K. Steenhuis, islamoloog en lid van de katholieke commissie voor interreligieuze dialoog, discussieerde hij over de vraag welke rol de drie grote religies kunnen spelen in het creëren van wereldvrede en sociale vrede in Nederland. VVD–parlementariër O. Cherribi en historicus Th. von der Dunk leidden het debat.
„Er kan geen vrede zijn, zonder vrede tussen religies”, vond K. Steenhuis, spreker namens het christendom. De islamoloog pleitte ervoor religie terug te brengen tot de essentie en „het organisatorische geheel daaromheen” te vergeten. Rabbijn Evers benadrukte het belang van onderling respect. Om dat te bereiken, moeten vertegenwoordigers van de religies om te beginnen maar eens stoppen elkaar zwart te maken, vindt Evers. Arkoum sprak vooral over zelfkritiek. Als religieuzen zelfkritiek oefenen, krijgen ze vanzelf meer begrip en respect voor elkaar, luidde zijn opvatting. Bij het handhaven of bereiken van sociale vrede in Nederland speelt het onderwijs een cruciale rol, vonden alle sprekers.