Buitenland

Suu Kyi streeft naar verzoening en democratie

YANGON (ANP) – Oppositieleidster Aung San Suu Kyi in Myanmar, het vroegere Birma, heeft haar strijdbaarheid niet verloren, hoewel ze jaren in een isolement heeft moeten leven. Ze blijft ijveren voor democratie in het land in het zuidoosten van Azië en is bereid met het militaire bewind te overleggen over een nationale verzoening. Dat maakte zij zondag duidelijk, een dag nadat het regime haar huisarrest had opgeheven.

13 November 2010 16:48Gewijzigd op 14 November 2020 12:31
Aung San Suu Kyi. Foto EPA
Aung San Suu Kyi. Foto EPA

Suu Kyi, die in 1991 de Nobelprijs voor de Vrede won, sprak zondag voor het eerst in zeven jaar haar aanhang toe. Zij sprak zich uit voor het recht op vrije meningsuiting en riep haar aanhangers op haar te laten weten wat er onder hen leeft. „Laat alsjeblieft weten wat jullie denken, wat jullie bezighoudt. ik wil graag weten welke veranderingen er de afgelopen zes jaar zijn geweest en wat mensen daarvan vinden”, zei de oppositieleidster tegen ongeveer vierduizend aanhangers, die zich hadden verzameld bij het bureau van haar inmiddels verboden partij, de Nationale Liga voor Democratie (NLD). Zij liet overigens blijken veel televisie te hebben gekeken en dus wel ongeveer te weten wat er in het land speelt.

Tegen de BBC zei Suu Kyi dat zij de eisen van de oppositie wil voorleggen aan de Myanmarese leider, generaal Than Shwe. Zij wil zo met hem een proces van nationale verzoening op gang brengen. „Ik denk dat wij moeten proberen de oorzaken van onze geschillen te verwijderen. Er zijn zo veel zaken waarover we moeten praten”, zei ze.

Van de afgelopen 21 jaar heeft Suu Kyi er zeker vijftien onder huisarrest of in gevangenschap doorgebracht. Zij zat sinds 30 mei 2003 vast, nadat een delegatie van de NLD waarvan zij deel uitmaakte, vanuit een hinderlaag was aangevallen. De actie, waarbij bijna honderd mensen het leven verloren, was het werk van het militaire bewind, dat beducht was voor haar aanhoudende populariteit. Suu Kyi werd eerst gevangengezet. Sinds september 2003 stond zij onder huisarrest. Het militaire bewind heeft haar volgens een anonieme regeringsfunctionaris geen beperkingen opgelegd. „Zij is geheel en al vrij - er zijn in het geheel geen voorwaarden”, zei hij.

In het buitenland werd verheugd op de vrijlating gereageerd. De Amerikaanse president Barack Obama constateerde dat het huisarrest veel te laat is opgeheven en pleitte voor de vrijlating van alle zeker 2100 politieke gevangenen in Myanmar. Secretaris-generaal Ban Ki-moon van de Verenigde Naties noemde Suu Kyi een bron van inspiratie en voorzitter José Manuel Barroso onderstreepte dat Suu Kyi onbeperkte vrijheid moet krijgen om te zeggen wat ze wil en deel te nemen aan het politieke proces. Premier Mark Rutte zegde Suu Kyi „blijvende solidariteit” toe in haar strijd voor democratisering.

De vrijlating volgde zeven dagen na de parlementsverkiezingen, die de NLD boycotte. De junta had zich vooraf van de overwinning verzekerd. Waarnemers zien de vrijlating van Suu Kyi als een gebaar van de junta aan de economisch belangrijke buurlanden, zoals China, Thailand en India, en als een poging om aan geloofwaardigheid te winnen.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer