Anti-Israëlhouding Obama valt wel mee
Het aantreden van president Barack Obama werd in Israël met argusogen gevolgd. Sceptici vreesden op voorhand dat het Amerikaanse staatshoofd Israël een stuk minder gunstig gezind zou zijn dan zijn voorganger, George W. Bush. Inmiddels zit de ambtsperiode van Obama er bijna voor de helft op. De conclusie na twee jaar Obama kan alleen maar zijn dat het met die anti-Israëlhouding wel mee is gevallen.
Toegegeven, Obama heeft het beleid van Israël niet klakkeloos goedgekeurd. Vooral de uitbreiding van nederzettingen op de Westelijke Jordaanoever kwam de Joodse staat op forse kritiek uit Washington te staan. De Verenigde Staten pogen de vredesbesprekingen tussen Israël en de Palestijnen weer vlot te trekken, en voor de Palestijnen is een bouwstop in de nederzettingen een voorwaarde voor hervatting van het overleg.
En dus hebben de Verenigde Staten Israël behoorlijk onder druk gezet om de uitbreiding van de nederzettingen stop te zetten. Minister van Buitenlandse Zaken Hillary Clinton zei vorige week nog dat de nieuwe bouwplannen van Israël contraproductief zijn voor het vredesproces. Israël maakte vorige week bekend dat het 1300 extra woningen in Oost-Jeruzalem gaat bouwen en 800 huizen in Ariël, de ‘hoofdstad’ van de Joodse nederzettingen in Samaria.
Critici in Israël en Amerika legden die kritiek direct als een negatieve houding ten aanzien van Israël uit. Parlementariër Mike Pence verklaarde eerder dit jaar zelfs dat het Witte Huis nog nooit in de geschiedenis zo anti Israël is geweest. „Om eerlijk te zijn: ik had nooit gedacht dat ik de dag zou meemaken dat een Amerikaanse regering de Joodse staat zou veroordelen wegens het herbouwen van Jeruzalem.”
Zo’n uitspraak zal het ongetwijfeld goed doen bij de Joodse Amerikanen, die een belangrijke lobbygroep in de Verenigde Staten vormen. Maar ze doet bepaald geen recht aan het totaalbeleid dat de regering-Obama ten aanzien van Israël voert.
Herhaaldelijk heeft Obama publiekelijk uitgesproken dat Amerika pal achter Israël staat als het om de garantie van de veiligheid van de Joodse staat gaat. Afgelopen zomer nog benadrukte de president de onverbreekbare band tussen de VS en Israël. „Tot op de dag van vandaag delen wij nog steeds een sterke, onverbreekbare band van vriendschap tussen onze twee naties, gezekerd door de voortdurende vastbeslotenheid van de Verenigde Staten om Israëls veiligheid te garanderen.”
Bij diezelfde gelegenheid gaf hij de Palestijnen er flink van langs. „Ik denk dat het heel belangrijk is dat de Palestijnen geen excuus voor opruiing zoeken”, aldus Obama. „De Palestijnen moeten een constructieve toon aanslaan, in plaats van te zoeken naar gelegenheden om Israël in verlegenheid te brengen.”
Afgelopen week nog keurde de Amerikaanse regel een voorstel goed om militair materieel ter waarde van 400 miljoen dollar in Israël te stationeren. Daarmee komt de totale waarde van Amerikaans wapentuig op Israëlische bodem op 1,2 miljard dollar. Het arsenaal, dat voor een aanzienlijk deel uit precisiewapens bestaat, kan in geval van het uitbreken van een gewapend conflict in het Midden-Oosten zowel door Israël als door Amerika worden gebruikt.
De maatregel laat overduidelijk zien dat het de Verenigde Staten ernst is met het waarborgen van de veiligheid van hun belangrijkste bondgenoot in het Midden-Oosten. Om die houding nog eens te onderstrepen, kondigde Obama vorige week tevens aan dat de Verenigde Staten het aantal gezamenlijke militaire oefeningen met Israël fors gaat opschroeven.
Des te merkwaardiger is het als Amerikaanse politici plotseling een overduidelijke anti-Israëlhouding menen te bespeuren als er eens kritiek uit Washington op de Joodse staat komt. Het kan helemaal geen kwaad als de Israëlische premier Netanyahu eens flink de waarheid wordt gezegd. Dat is in de geschiedenis doorgaans voor de meeste politici heilzaam gebleken.
Reageren aan scribent? buza@refdag.nl