Het Woord voor buurtbewoners
„Zo kun je als kerkelijke gemeente iets betekenen voor je dorp of wijk.” Met deze ondertitel geeft René van Loon aan wat zijn bedoeling is met het boekje ”Kerk voor de buurt”.
Ds. Van Loon schreef het vanuit een jarenlange praktijkervaring als hervormd predikant en missionair werker in Capelle aan den IJssel, wijk Schollevaar. In praktisch opzicht geeft dit boekje heel wat ideeën voor een kerkelijke gemeente om activiteiten in de buurt op te zetten. Het straalt enthousiasme uit.
Er worden heel wat activiteiten aangeboden. Een avond voor nieuwe wijkbewoners, een schoenpoetsactie, een open maaltijd, een inloopochtend, vegen in de wijk en nog veel meer. Allemaal zaken die gerangschikt zijn onder de noemer ”algemene dienstbaarheid”.
In het hoofdstuk over hulp bij geloofsvragen gaat het erom buurtbewoners in aanraking te brengen met de boodschap van de Bijbel. Hier worden onder meer genoemd: introductiecursussen, kerst- en paasnacht en schoolexcursie naar de kerk.
Heel praktisch is de handreiking die wordt gegeven om mensen te begeleiden bij het bezoeken van een kerkdienst. Ds. Van Loon geeft aan dat niet alle ideeën bruikbaar zijn voor iedere gemeente. Ze moeten passen in de buurt, maar ook bij de kerkelijke gemeente.
Ook de toerusting voor de betrokken gemeenteleden komt aan de orde. „Kerk-zijn voor de buurt is niet een soort ”actie” die je na een jaar weer afsluit en waarvan je vervolgens de resultaten kunt inventariseren. Vertrouwen opbouwen is een langdurig proces”, aldus Van Loon. Evaluatie is belangrijk: „Vragen die we onszelf moeten stellen: „Zijn we met de goede dingen bezig? (…) Volgen we de Bijbelse lijn?””
Behalve praktische handreikingen zijn er ook bezinnende hoofdstukken. Bijvoorbeeld: „Waarom zou je er als kerk willen zijn voor de buurt?” en „Welke houding heb je?” Als voorbeeld voor de ”zendingshouding” wordt de klassieke zendeling genomen. Uiteraard is hiervan te leren, maar we leven wel in een postchristelijke cultuur. Dat maakt een groot verschil. Ook in de wijk Schollevaar in Capelle aan den IJssel zullen er mensen zijn die afscheid genomen hebben van de kerk. De praktijk leert dat het leggen van contacten met deze groep erg lastig kan zijn.
Toch lees ik weinig over de confrontatie die het brengen van de unieke boodschap van het christelijke geloof met zich meebrengt. Dat de kerk juist daarom als contrasterende gemeenschap een taak heeft, zoals James Kennedy in zijn boek ”Stad op een berg” aangeeft, krijgt te weinig aandacht bij Van Loon.
Niettemin zijn er voor gemeenten uit de reformatorische kerken ideeën uit dit boekje te halen om een zeker isolement te doorbreken. Want hoe weerbarstig de praktijk ook mag zijn, de opdracht om de boodschap van Gods Woord door te geven, blijft.
Kerk voor de buurt, René van Loon; uitg. Boekencentrum, Zoetermeer, 2010; ISBN 978 90 239 2449 4; 132 blz.; € 13,90.