Economie

Oudere komt lastig aan werk

DEN HAAG – Ouderen die werkloos raken, zullen de komende jaren steeds moeilijker aan een baan kunnen komen. Die verwachting spreken zowel arbeidsmarktprofessionals als de gemiddelde Nederlander uit volgens de jaarlijkse Arbeidsmarktenquête van de Raad voor Werk en Inkomen (RWI).

Redactie economie
10 November 2010 11:57Gewijzigd op 14 November 2020 12:28
Foto ANP
Foto ANP

Volgens het onderzoek, waarvan de resultaten woensdag zijn gepresenteerd, is er optimisme over de daling van de jeugdwerkloosheid, terwijl meer dan de helft van de ondervraagden een stijging van de werkloosheid onder ouderen verwacht. Het pessimisme over die laatste groep is zelfs groter dan vorig jaar, toen de crisis een dieptepunt beleefde.

Ouderen blijven steeds langer op de arbeidsmarkt, maar als ze hun baan kwijtraken, komen ze moeilijk weer aan de slag. Van de 60-plussers die hun baan kwijt­raken, slaagt slechts 8 procent erin binnen twee jaar weer aan werk te komen, zei RWI-voor­zitter mr. P. J. Biesheuvel woensdagmorgen desgevraagd. De raad onderzoekt momenteel de oor­zaken en mogelijke oplossingen.

„De uitkomsten daarvan volgen pas komend voorjaar, dus ik heb nog geen idee wat effectieve maatregelen zouden kunnen zijn. We onderzoeken over wie we het hebben en wat de oor­zaken zijn waardoor mensen geen baan meer vinden. Ik vermoed dat beeldvorming een belangrijke rol speelt: men denkt dat oudere werknemers duurder zijn en niet voltijds willen werken, terwijl dat beeld niet altijd juist is. We gaan ook mensen interviewen die wel weer aan de slag zijn gekomen, om te weten te komen hoe dat gegaan is.”

Op 1 oktober, de Internationale Dag van de Ouderen, vroeg de RWI aandacht voor de meer dan 100.000 werklozen in de leeftijd van 55 tot 65 jaar. Overigens constateerde de raad eind 2007, voordat de crisis begon, ook al dat „ondanks de gunstige economische situatie en de grote personeelstekorten op de arbeidsmarkt” een groei van de werkloosheid onder 50-plussers werd verwacht. Toenmalig RWI-voorzitter J. van Zijl pleitte ervoor hun positie binnen arbeidsorganisaties te verbeteren door meer scholing te bieden.

Volgens het woensdag gepresenteerde rapport wordt verwacht dat de inkomensverschillen groter worden en vinden de meeste ondervraagden dat educatie centraler moet komen te staan.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer