Christelijke achterban moet Siriz blijven steunen
Het is van belang dat reformatorische christenen Siriz blijven steunen en als vrijwilliger voorlichting blijven geven voor de organisatie, vindt Paulien Hommersom-Schreuder.
De afgelopen tijd is mij verschillende malen de kritische vraag gesteld hoe ik als christelijke vrijwilliger kan blijven functioneren binnen Siriz. De houding en de intonatie bij deze vraag maakten duidelijk dat de vragenstellers het niet met mijn keuze eens waren.
Ik geef toe dat de communicatie naar de buitenwereld niet goed is gegaan. Dat heeft de directeur op een voorlichtingsavond voor vrijwilligers ook gezegd. Maar de visie van Siriz, die ongewijzigd bleef, staat nog steeds voor bescherming van het ongeboren leven (zie siriz.nl). Als vrijwilliger moet je deze visie ondertekenen. Welke christen zou dat niet kunnen doen?
Het is onjuist dat Siriz geen voorlichting meer zal geven op christelijke scholen. Berichten hierover die circuleren in de media, berusten op miscommunicatie. Ons team mag gewoon voorlichting blijven geven op ‘onze’ scholen. En dat blijkt helaas hard nodig!
Siriz zal cliënten geen abortus adviseren, maar zo veel mogelijk oplossingen aandragen waardoor cliënten toch de mogelijkheid gaan zien om het ongeboren leven te beschermen. Let wel: Siriz weegt, samen met de cliënt, voors en tegens af, maar het is aan de cliënt zelf om de uiteindelijke beslissing te nemen, net als vroeger bij de VBOK het geval was.
Ook zijn er reacties gekomen op het spelletje dat je op de nieuwe website van Siriz kunt spelen: een eicel moet hierbij allerlei zaadcellen zien te ontwijken, net zoals de spelletjes waarbij een kikker of een poppetje bijvoorbeeld een bom moet ontwijken. Sommige mensen ervaren het als ongepast om op deze manier de conceptie, of eigenlijk de anticonceptie, na te bootsen. Dit spel is echter niet gericht op de achterban van Siriz, maar op de (christelijke?) jongere die zich niet bewust is van wat kan gebeuren bij geslachtsgemeenschap. Het spel is bedoeld als eyeopener om jongeren de gevolgen te laten zien die seksuele handelingen kunnen hebben. Laten we, als scholen én ouders, ervoor zorgen dat dergelijke spelletjes, in ieder geval bij reformatorische jongeren, niet nodig zijn.
Sinds de naamsverandering van VBOK naar Siriz heeft de organisatie veel negatieve reacties gekregen vanuit de christelijke achterban. Veel mensen geven aan hun lidmaatschap te willen opzeggen. Ik zou die mensen willen vragen hun keuze opnieuw te overwegen. Moet er in onze geseculariseerde samenleving nóg minder worden gesproken over het uitdragen van een ongewenste zwangerschap?
En moet ik als voorlichter op middelbare scholen dan weggaan bij Siriz, waar al een tekort aan voorlichters dreigt? Moet ik afscheid nemen van de mogelijkheid om pubers de schoonheid van het leven voor te houden? Om hun het mooie en unieke te laten zien van een relatie waarin seksualiteit geen speelgoed is, maar een overgebleven paradijsbloem? Niet alleen woorden, ook daden en liefde kunnen de waarde van het ongeboren leven ventileren.
Daarom wil ik mij, ondanks de veranderingen, als vrijwilliger blijven inzetten voor Siriz. Ik hoop dat vele reformatorische christenen met mij hun steun –vooral ook biddend– blijven geven.
De auteur is docent Frans in het reformatorisch voortgezet onderwijs.