Binnenland

Kristallnacht herdacht

AMSTERDAM (ANP) – Ongeveer tweehonderd mensen hebben dinsdagavond in Amsterdam de Kristallnacht herdacht. Ze kwamen bijeen bij het stadhuis in Amsterdam. Sommige aanwezigen droegen de Israëlische vlag bij zich. Het is dit jaar 72 jaar geleden dat in de nacht van 9 op 10 november 1938 nazi’s in Duitsland synagogen in brand staken en winkels en woningen van Joden vernielden.

9 November 2010 20:05Gewijzigd op 14 November 2020 12:27

Ook werden Joden gemolesteerd en vermoord. De nazi’s arresteerden 30.000 Joden en sloten ze op in de concentratiekampen Buchenwald, Dachau en Sachsenhausen. De nacht vol aanslagen bleek het startsein voor de vervolging in Europa.

Onder de aanwezigen in Amsterdam was onder anderen oud-lijsttrekker Mohamed Rabbae van GroenLinks. Verzetsstrijder Mirjam Ohringer (86) hield een toespraak en acteur Tjeerd Bischoff droeg een gedicht voor.

Ook elders in Nederland en in andere Europese landen stonden mensen stil bij de Kristallnacht. Zo vertoonde het Nationaal Bevrijdingsmuseum 1944-1945 in Groesbeek een film over een 8-jarig jongetje wiens vader commandant was van het concentratiekamp Auschwitz.

De organisatie van de herdenking in Amsterdam is in handen van de antiracismeorganisatie Nederland Bekent Kleur. Het Centraal Joods Overleg (CJO) liet onlangs weten vanaf volgend jaar elk jaar een eigen herdenking te organiseren. Ze willen daarmee tegenwicht bieden aan de bijeenkomst van Nederland Bekent Kleur. Volgens het CJO wordt die herdenking in hoge mate gebruikt voor politieke doeleinden, zoals het oproepen tot een boycot van Israël.

Bij uitgeverij De Bezige Bij verscheen dinsdagavond het boek Nooit meer terug naar dat land, waarin ruim twintig ooggetuigenverslagen van de Kristallnacht zijn gebundeld. In 1939 deed de universiteit van Harvard (VS) een oproep aan Joden die net uit Duitsland waren geëmigreerd, om hun ervaringen tijdens de Kristallnacht op papier te zetten. Meer dan 250 emigranten reageerden. Door het uitbreken van de oorlog raakten die verhalen zoek. Pas een paar jaar geleden kwamen de verhalen weer boven water, waardoor ze nu alsnog konden worden gepubliceerd.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer