Binnenland

Oostvaarderswold weer voor boeren

DEN HAAG – Het kabinet bezuinigt fors op natuurontwikkeling. Het Oostvaarderswold is een van de gebieden die daarvan de dupe zijn.

Kees de Groot
9 November 2010 09:53Gewijzigd op 14 November 2020 12:27
Foto ANP
Foto ANP

De Kamer debatteerde maandag met staatssecretaris Bleker (Landbouw) over het natuurbeleid van het kabinet. De regering moet flink bezuinigen, onder meer op natuur. Dat heeft gevolgen voor de uitbouw van de ecologische hoofdstructuur (EHS), een aaneengesloten netwerk van natuurgebieden.

Bleker heeft de provincies –die verantwoordelijk zijn voor natuurontwikkeling– kort na zijn aantreden laten weten dat ze de hand op de knip moeten houden. Dat leidde tot veel ophef. Allerlei plannen die al in gang zijn gezet, dreigen nu te worden stopgezet. Zo wil het kabinet de zogeheten robuuste verbindingszones tussen de natuurgebieden in de EHS schrappen.

Bleker stelde dat hij zich wil concentreren op de inrichting van al aangekochte gebieden en wil terugkeren naar de oorspronkelijke doelen van de EHS. De robuuste verbindingszones zijn er later bij bedacht, zei hij.

Een van de verbindingszones die worden geschrapt, is het Oostvaarderswold in Flevoland. Van de 1125 benodigde hectares zijn er al 600 aangekocht. Wat Bleker betreft, gaat de aangekochte grond weer terug naar de agrarische sector. „Het is onverantwoord om in deze tijd een grote greep te doen uit het landbouwareaal.”

Als de provincie er toch natuur van maakt, dan zal het Rijk zijn financiële verplichtingen ten aanzien van beheerskosten nakomen. Mocht Flevoland verder willen gaan met de aanleg van het natuurgebied Oostvaarderswold, dan blokkeert Bleker dat niet. Maar hij betaalt er niet meer aan mee.

Boerenorganisatie LTO is tevreden over de aanpak van Bleker. „Dit is precies wat we willen horen”, aldus LTO’er G. van ’t Klooster. „Flevoland is een sterk landbouwgebied. Die hele verbindingszone nam een enorme hap daaruit. Dat was zonde.”

Bleker overlegt maandag met de provincies over het kabinetsbesluit om te besparen op natuurontwikkeling.

De bewindsman maakte gisteren ook bekend dat hij stikstofgevoelige gebieden voorlopig niet zal aanwijzen als Natura 2000-gebied. Hij wil eerst uitzoeken of de stikstofaanpak daar niet tot te veel knelpunten leidt.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer