Alternatief gezocht voor plan Hedwige
DEN HAAG – Staatssecretaris Bleker (Landbouw) trekt „alles uit de kast” om een alternatief te vinden voor ontpoldering van de Hertogin Hedwigepolder in Zeeuws-Vlaanderen. Over ruim een halfjaar moet de zoektocht zijn afgerond.
Dat heeft de bewindsman gisteren gezegd in een Kamerdebat over de landbouwbegroting.
Bleker stelde dat hij „in alle hoeken en gaten” zal zoeken naar een alternatief. Hij onderstreepte dat Nederland al gemaakte afspraken met Vlaanderen zal nakomen. Het alternatief mag ook niet te veel kosten. „Als het niet blijkt te kunnen, constateren we dat over een halfjaar en kunnen we elkaar recht in de ogen kijken.”
De zoektocht van Bleker naar een alternatief voor ontpoldering van de Hedwigepolder vloeit voort uit het regeerakkoord van VVD en CDA. „Nu de verdieping van de Westerschelde is afgerond, wordt er in overleg met Vlaanderen een alternatief ontwikkeld voor de ontpoldering van de Hedwigepolder in Zeeuws-Vlaanderen”, staat in het akkoord te lezen. „Daarbij wordt ook gedacht aan de plannen die eerder door de Zeeuwse waterschappen zijn ontwikkeld.”
Vlaanderen is niet blij met het opnieuw oprakelen van de discussie over ontpoldering. Het lijkt er ook nog niet op dat de Vlaamse regering wil meewerken aan alternatieven. Aan de andere kant van de grens, in de Prosperpolder, heeft Vlaanderen al grondbezitters onteigend.
CDA en SGP reageerden positief op het voorstel van Bleker. Ook PVV en VVD zijn er blij mee. ChristenUnie-Kamerlid Wiegman liet zich er sceptisch over uit: „Alternatieven zoeken voor de Hedwigepolder is al zeker drie keer gedaan. Ik had veel liever gezien dat de staatssecretaris in alle hoeken en gaten had gezocht naar oplossingen op het gebied van natuur.”
Naar een alternatief voor ontpoldering van de Hedwigepolder is inderdaad al vaker gezocht. De commissie-Maljers presenteerde er eind 2006 een rapport over. De vorige minister van Landbouw, Verburg, zette ook een commissie aan het werk. In oktober 2009 trok zij echter de conclusie dat er geen haalbaar alternatief is.
Bleker maakte in het debat verder duidelijk dat er alleen in uitzonderingsgevallen nog landbouwgrond onder water wordt gezet. „We zullen geen landbouwgrond onder water zetten alleen voor natuur of recreatie. Dat gebeurt alleen als de veiligheid in het geding is.”