Binnenland

Gemeenten naar de stembus

APELDOORN – In 29 gemeenten worden op 24 november raadsverkiezingen gehouden. Negentien van deze gemeenten worden samengevoegd tot zeven nieuwe gemeenten. Op tien andere plaatsen was een fusie gepland, maar gaat deze voorlopig niet door.

Regioredactie
8 November 2010 10:22Gewijzigd op 14 November 2020 12:25

In tien gemeenten in Nederland is een fusie nog steeds onderwerp van discussie, omdat hun herindelingen na de val van het kabinet controversieel werden verklaard. De verkiezingen gaan op 24 november wel door, maar nog gewoon voor de eigen gemeente.

Gemeenten waarover dit jaar een fusiebeluit zou vallen, zijn onder andere Renswoude, Scherpenzeel en Woudenberg. Renswoude is faliekant tegen. Burgemeester Schorer van die gemeente concludeert naar aanleiding van het regeerakkoord dat de fusie definitief niet doorgaat. Scherpenzeel heeft goede hoop dat de fusie toch doorgaat. Woudenberg vindt het een ongelukkig tijdstip voor verkiezingen. „Het is onduidelijk voor inwoners. Ook wethouders zitten in onzekerheid. Het is moeilijk om hen gemotiveerd te houden”, aldus een zegsman gisteren.

Waarnemend burgemeester De Pater-van der Meer van Muiden, dat met Naarden, Bussum en Weesp samen zou gaan, wil dat de fusie snel doorgaat „want medewerkers van de gemeente en inwoners zitten al lang in onzekerheid.” In Weesp zijn niet alle partijen voor de fusie, dus na de verkiezingen kan in theorie een nieuw college opstaan dat tegen de fusie is. In Naarden zijn de meeste partijen voor de fusie.

Het controversieel verklaren van de fusie was voor Bussum een grote opluchting. „Met Naarden samengaan vinden we prima, maar we willen niet met de andere twee gemeenten fuseren”, zegt een woordvoerder. Bussum ziet de fusie er niet meer van komen. Volgens het regeerakkoord kunnen gemeentelijke fusies alleen van onderaf tot stand komen, en dat is volgens de gemeente niet het geval.

Minister Donner (Binnenlandse Zaken) buigt zich nog over het wetsvoorstel dat de fusies mogelijk moet maken. Daarna moet de Tweede Kamer het opnieuw bekijken. Volgens een woordvoerder komt Donner binnen enkele weken met een standpunt.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer