Vier grote steden ongerust over toekomst groen
AMSTERDAM – De wethouders van de vier grootste steden van Nederland zijn bezorgd over de beëindiging van de financiering van buitenstedelijke groenprojecten.
Dat blijkt uit een brief die de vier gemeenten aan de Tweede Kamer hebben geschreven, zo werd gisteren duidelijk.
Staatssecretaris Bleker van Economische Zaken, Landbouw en Innovatie liet vorige maand weten aan de provincies dat hij rijksbijdragen voor deze groenprojecten niet meer kan garanderen.
De wethouders van Amsterdam, Den Haag, Rotterdam en Utrecht vinden echter dat er voldoende groengebieden voor de inwoners van de grote steden beschikbaar moeten blijven om de leefkwaliteit te kunnen garanderen.
Volgens de wethouders van de vier grote steden zal het stopzetten van de geldstroom vanuit het Rijk ervoor zorgen dat de groenprojecten bij de stadsranden in gevaar komen. Het Amsterdamse project Tuinen van West kan stilvallen. Dat geldt ook voor de herinrichting van de Nieuwe Driemanspolder in de regio Den Haag.
Bij Rotterdam kan een deel van de realisatie van Vlinderstrik wellicht niet doorgaan zonder geld van de overheid. De Vlinderstrik is een natuurgebied dat in de gemeente Lansingerland moet komen.
Bij Utrecht lopen de groenprojecten aan de westkant van de stad gevaar. Daaronder vallen Haarzuilens en Lange Vliet/IJsselwetering.