Griffiers geschorst vanwege verdenking lekken
DEN BOSCH (ANP) – Het bestuur van de rechtbank in Den Bosch heeft twee griffiers geschorst, die mogelijk informatie hebben gelekt naar verdachten in een Bossche moordzaak. Dit besluit is genomen, omdat de griffiers als getuige door de rechter-commissaris zullen worden gehoord over het eventuele doorspelen van informatie.
Dat zei een woordvoerster van de rechtbank vrijdag desgevraagd naar aanleiding van een zitting in het Bossche gerechtsgebouw over de mogelijk lekkende griffiers.
De inhoudelijke behandeling van de moordzaak, tegen de 24-jarige hoofdverdachte Youssef M. uit Zaltbommel en drie medeverdachten, wordt vermoedelijk pas in januari voortgezet.
M. wordt ervan verdacht dat hij op 7 april 2009 de Bosschenaar Youssef Chahbouni (25) heeft doodgeschoten. Hij is de enige verdachte die nog vastzit. Een vijfde verdachte is voortvluchtig. Aan de schietpartij in de Bossche wijk Kruiskamp ging een ruzie tussen twee groepen Marokkanen vooraf.
De inhoudelijke behandeling van de zaak kwam donderdag 28 oktober stil te liggen naar aanleiding van berichtgeving in De Telegraaf over een lekkende griffier. De Bossche rechtbank besloot toen dat deze vrouwelijke griffier van Marokkaanse afkomst plus een collega van haar door een rechter-commissaris van een ander arrondissement moesten worden gehoord.
Inmiddels is duidelijk dat verdachten in minstens twee afgeluisterde telefoongesprekken hebben gesproken over een griffier bij de Bossche rechtbank. Volgens advocaat Arthur van der Biezen valt uit die gesprekken op te maken dat informatie over de zaak door toedoen van een griffier naar buiten is gekomen. Daardoor zouden getuigenverklaringen zijn beïnvloed. Als dat zo is, zou dit tot niet-ontvankelijkheid van het Openbaar Ministerie kunnen leiden.
Vrijdag besloot de rechtbank, op verzoek van de verdediging, dat de rechter-commissaris moet onderzoeken of er meer afgeluisterde gesprekken zijn waarin wordt gesproken over de bewuste griffiers. Met dat doel zullen alle tapgesprekken worden gescand.
Een van de bewuste telefoontaps is onderwerp geweest van een gesprek tussen de hoofdofficier van justitie in Den Bosch en de voorzitter van de strafsector aldaar. Volgens de officier van justitie doet de rijksrecherche op dit moment geen onderzoek naar de griffiers.