Obama trekt het boetekleed aan
WASHINGTON – De Amerikaanse president Barack Obama heeft woensdag na de slechte verkiezingsuitslagen voor zijn Democratische Partij het boetekleed aangetrokken. Hij zei „verantwoordelijkheid” te nemen voor het langzame herstel van de economie.
Hij zei verder dat de uitslag van de verkiezingen laat zien dat Amerikanen gefrustreerd zijn over de economie. „Het is duidelijk dat veel Amerikanen nog geen vooruitgang hebben gemerkt, en dat hebben ze ons gisteren laten merken”, aldus Obama. „Deze verkiezingen onderstrepen voor mij dat ik mijn werk beter moet doen, net als alle anderen in Washington.”
„De relatie die ik had met het Amerikaanse volk is er een die langzaam is opgebouwd, tot ongelooflijke hoogte is gestegen en gedurende de afgelopen twee jaar, terwijl we samen zware tijden meemaakten, steeds moeilijker en wankeler is geworden”, aldus Obama. Hij noemde het creëren van banen een topprioriteit. De VS hebben momenteel een werkloosheidspercentage van 9,6.
Obama zei met de leiders van beide partijen om de tafel te gaan zitten, „om te bepalen hoe we samen verder kunnen.” Dit lijkt een teken te zijn dat de president bereid is compromissen te sluiten met de Republikeinen, bijvoorbeeld op het gebied van belastingverlaging en het energiebeleid. Maar beide partijen zullen ervoor waken dat ze de steun van hun aanhangers verliezen, zeker met het oog op de presidentsverkiezingen die over twee jaar plaatsvinden.
„Geen enkele partij kan bepalen waar we heen gaan”, zei de president echter in een duidelijke waarschuwing aan het adres van de Republikeinen. Hij lijkt dan ook niet van plan te zijn te buigen voor hun eisen voor een conservatiever economisch beleid.
Obama nodigde de Republikeinen nadrukkelijk uit om mee te praten over de hervormingen in de gezondheidszorg. Veel Republikeinen voerden campagne tegen de hervorming van de gezondheidszorg, die zij graag willen terugdraaien. Dit is voor Obama echter niet aan de orde. „Als de Republikeinen ideeën hebben” voor het schrappen van kosten van de gezondheidszorg of andere veranderingen, zal Obama die graag in overweging nemen, zei hij.
Obama ging ook kort in op de vraag hoe hij de verkiezingen had ervaren. „Ik kan jullie vertellen dat sommige verkiezingsnachten leuker zijn dan andere. Sommige zijn opbeurend. Sommige nopen tot bescheidenheid”, aldus Obama.
Het Amerikaanse zakenblad Forbes kondigde woensdag aan dat de Chinese president Hu Jintao Obama is voorbijgestreefd als machtigste man ter wereld. Traditioneel gezien nemen politieke leiders de belangrijkste plaatsen in.
Van de 68 machtigste van de 6,8 miljard mensen op aarde staat multimiljardair koning Abdullah van Saudi-Arabië op de derde plaats. Premier Vladimir Poetin van Rusland volgt, met paus Benedictus XVI, de eerste religieuze leider, in zijn kielzog op vijf.