Vathorst kent geen boeren meer
AMERSFOORT – Maandagmorgen. In winkelcentrum Vathorst ontwaakt Amersfoorts jongste nieuwbouwwijk. Bij Kruidvat stapt een jonge vrouw op de fiets. Weet ze dat het deze week dankdag is? „Vaag. Dat is toch iets van God? Vroeger heette dat toch dankdag voor eh... gewas... en nog iets... arbeid, ja toch?”
Vathorst is een Vinex-wijk aan de rand van Amersfoort, vlak bij het oude dorp Hooglanderveen. Hier moeten in 2018 voor 35.000 mensen 11.000 huizen zijn gebouwd.
Voor de ingang van Intertoys staan kinderen zich te vergapen aan nieuwe computerspelletjes. „Kennen ze dankdag?” Met grote ogen kijken ze elkaar aan. Ze schudden hun hoofd. Er gaat niets dagen. „Sinterklaas dan?” Nou, díé kennen ze. „Dat is al gauw.” En ze stralen.
Een man rolt in hoog tempo een winkelkarretje richting Albert Heijn. „Dankdag? Nee, zegt me niks.” Voor gewas en arbeid, van vroeger? „Nee.” Is hij niet kerkelijk? „Nee.” Terwijl hij doorloopt, overlegt hij nog met een maatje: „Dankdag, ken jij dat? Nee hè, ik ook niet.”
Bij ABN AMRO staat een moeder naast een fiets met een leeg kinderzitje. Ze heeft net haar kind weggebracht naar de kinderopvang. „Dank u, nee, geen tijd.”
Een oudere dame parkeert juist haar auto. Ze kent dankdag evenmin. „Ik ben niet christelijk. Dat vindt u misschien wel heel erg? Nee, het spijt me.”
Vathorst heeft meer kerkelijke activiteiten dan je op het eerste gezicht zou denken. Er is een gemeente Kruispunt, een samenwerkingsverband van de plaatselijke hervormde Adventsgemeente, de christelijke gereformeerde kerk en de Nederlands gereformeerde kerk van Amersfoort-Noord. Deze gemeente houdt iedere zondagmorgen twee diensten, een in het Wellantcollege en een in de feestlocatie Houtrust. En de vrijgemaakten kerken in de aula van scholencomplex De Laak.
Ds. Ron van der Spoel (43) is sinds 2006 predikant van Kruispunt, de samenwerkingsgemeente van de drie kerken. Hij weet te vertellen dat vanavond, op de avond van dankdag, op zeker twee locaties dienst wordt gehouden. „Beide gemeenten worden vanavond bezocht door zeker 700 mensen, verwacht ik.”
De samenwerkingsgemeente Kruispunt groeit als kool. Wat is het geheim ervan? „Drie dingen: Wij verkondigen een Bijbelse boodschap, in een informele setting, en we spreken een verstaanbare taal, zonder dat we gekke dingen doen.”
Dankdag is juist in een wijk als Vathorst erg nodig, zegt ds. Van der Spoel. „Het is goed om op een doordeweekse avond God te danken voor de alledaagse dingen, voor ons dagelijks brood. Het gewone is niet gewoon, is niet vanzelfsprekend.”
Daarbij komt nog: „Wij kennen hier geen boeren. ”Gewas en arbeid” zegt de mensen hier weinig, want de boodschappen haal je toch gewoon in de winkel! Maar juist daarom is het belangrijk om op dankdag eens te onderstrepen dat ”gewas en arbeid” niet zomaar bij Albert Heijn te halen zijn.”
Een moeder duwt een houten kar met maar liefst zes kindertjes erin. Zeker, ze kent dankdag nog, van vroeger. „Want ik kom uit Spakenburg.” Doet ze er deze week ook wat aan? „Niet echt, of nee, helemaal níét eigenlijk, maar ik voel dat dat eigenlijk wel zou moeten.”
Een jongeman heeft net bloemen gehaald bij bloemisterij Beest. Dankdag? Hem gaat een licht op. „Dankdag, dat was gisteren, toch? O, was dat kerkhervorming? Nee, dan kan ik u niet verder helpen.”