Uitzetting naar Irak gaat niet door
DEN HAAG (ANP) – De gedwongen uitzetting woensdag van een groep uitgeprocedeerde asielzoekers naar Irak gaat voorlopig niet door. De president van het Europees Hof voor de Rechten van de mens heeft laten weten dat gedwongen uitzettingen naar dit land tot 24 november niet aan de orde zijn. Minister Gerd Leers voor Immigratie en Asiel geeft daar gehoor aan. Dat heeft zijn woordvoerder dinsdag laten weten.

Ongeveer vijftien uitgeprocedeerde asielzoekers vertrekken door deze beslissing woensdag niet naar Irak. Leers hield dinsdag eerder nog vast aan uitzetting omdat de de situatie in Irak wel zorgwekkend is, maar ook niet vaststaat dat deze het afgelopen half jaar slechter is geworden. Daarom is het niet zo dat bij elke uitzetting naar Irak de mensenrechten van de uitgeprocedeerde asielzoeker in gevaar komen.
De Tweede Kamer verwierp dinsdagmiddag nipt een voorstel van ChristenUnie-Kamerlid Joël Voordewind om de uitzetting op te schorten tot het Europees Hof zich erover had uitgelaten. Voordewind zegt opgelucht te zijn nu de uitzetting van de baan is. „De wonderen zijn de wereld nog niet uit.” Hij wijst erop dat er dinsdag nog ruim honderd doden vielen door aanslagen in de Iraakse hoofdstad Bagdad. Ook VluchtelingenWerk zegt opgelucht te zijn. „We zijn blij dat deze mensen vooralsnog niet worden teruggestuurd naar het gevaarlijke Irak”, zegt directeur Dorine Manson.
Sinds eind 2008 krijgen niet alle asielzoekers uit Irak meer bescherming, maar worden hun aanvragen om Nederland in te mogen, per geval beoordeeld. Wel zijn er kwetsbare groepen die eerder aanspraak kunnen maken op bescherming, zoals christenen, Palestijnen en Joden. Zij hoeven niet aannemelijk te maken dat ze zelf slachtoffer zijn geworden van schendingen van mensenrechten. Ook intellectuelen, journalisten en mensen in andere risicoberoepen kunnen voor deze beoordeling in aanmerking komen.