Kerk & religie

De kansen van onze cultuur

„Vertel maar wat jou bezighoudt.” Dat adviseert ds. René van Loon aan jongeren die in gesprek komen met niet- of andersgelovigen. „Mensen zijn er gevoelig voor als je hen afwijst om hun standpunt. Dat kun je dus beter niet doen”, vindt de predikant. „Ik zou proberen wat te vertellen over wat geloof voor mij persoonlijk betekent. Je kunt zeggen hoe je met God leeft.”

Van onze kerkredactie
28 December 2001 21:28Gewijzigd op 13 November 2020 23:20

De predikant uit Capelle aan den IJssel leidde vrijdag op de Windroos-conferentie in Dalfsen een van de elf doe-het-zelfwinkels. Zijn thema was ”Ieder voor zich en goden voor ons allen”. Ds. Van Loon ging daar in op de vraag hoe je in de huidige cultuur het beste de boodschap van de God van de Bijbel doorgeeft.

Hij stelde dat in deze tijd God in is. „Je hoeft je niet meer te generen voor geloof in God.” Maar aan de andere kant moeten jongeren ook beseffen dat vandaag de dag geldt: „Het is jóúw God, de God waarbij jij je prettig voelt. Als ik me goed voel bij een andere God, is dat oké.” Voor ds. Van Loon biedt ook dit vrijblijvende klimaat kansen voor het doorgeven van de bijbelse boodschap.

Mensen redeneren volgens hem meer vanuit hun gevoel dan ooit het geval is geweest. Uit onderzoek is gebleken dat voor jongeren die zijn gaan geloven, onderlinge contacten een belangrijke rol speelden. Daarom riep de predikant de jongelui op vrienden mee te nemen naar christelijke bijeenkomsten. „Neem de proef op de som.”

Dat het gevoel zo belangrijk is, kun je lastig vinden, merkte ds. Van Loon op. „Maar het brengt je zelf ook eerder bij het standpunt dat je andere mensen niet afwijst. Als je alles rationeel benadert, is het veel moeilijker om verschillende visies die elkaar tegenspreken naast elkaar te laten staan. Ga je zelf ook vanuit de emotie denken, dan zie je dat allerlei mensen het goede zoeken in hun eigen godsdienst.” Daarbij kun je aansluiten, stelde ds. Van Loon.

Hij verwees hiervoor naar Paulus’ opstelling tegenover de Atheners (Handelingen 17). „Paulus zegt niet: „Ik heb zo veel afgoden gezien. Hoe kunnen jullie dat in je hoofd halen.” Hij bekritiseert ze niet. Paulus stimuleert de mensen in hun zoektocht.”

Ds. Van Loon is er ook in deze tijd niet voor eerst allerlei verkeerde denkbeelden af te breken om daarna over Jezus te spreken. „Als je eerst een kruistocht gaat houden, dan heb je personen al verloren. Als je eerst een hele strijd voert over de vraag of er één waarheid is, dan ben je al zo veel energie kwijt. Het is de vraag of je dan nog bij Jezus komt. Mensen zoeken naar God. Laten we dat stimuleren. Op het moment dat mensen met Hem aan de slag gaan, kan het wel eens zo zijn dat de afgodsbeelden verschrompelen.”

Ook het feit dat mensen tegenwoordig veel gevoeliger zijn voor echtheid kun je positief oppakken, spoorde ds. Van Loon de jongelui aan. „Het gaat erom of je erachter staat. Laten we maar gewoon zijn wie we zijn. Hoe meer je jezelf bent, hoe beter. Ook als je twijfelt.”

Stelling nemen
Voordat ds. Van Loon de kansen die hij voor de verkondiging ziet naar voren bracht, moesten de jongelui zelf in de benen komen. Op tien stellingen konden ze reageren door positie in de zaal te kiezen. Links tegen de muur was ”helemaal mee eens” en rechts tegen de muur ”helemaal mee oneens”. Dat tolerantie een zegen is voor christenen, vond een jongen „niet echt.” „Met de dingen zoals het homohuwelijk gaat het tegen je werken. Jouw mening dat je daar niet voor bent, wordt niet gerespecteerd.”

Voor de stelling dat de komst van duizenden moslims een bedreiging voor de kerk is, is veel steun. Een jongen stoot zich eraan dat moslims een veel positievere behandeling krijgen dan christenen. Eén meisje vindt de stelling onzin. „Het probleem is niet dat de moslims ons verdringen, maar dat de christenen hun plekje verlaten.”

De stelling: ”Als ik iemand die nooit naar de kerk is geweest, zou meenemen, dan zou dat voor die ander waarschijnlijk een positieve ervaring zijn”, zien maar weinig jongelui zitten. „Ik denk dat de sfeer tegenvalt”, reageert een meisje. „Je zou veel moeten uitleggen”, denkt een ander.

De stelling dat moslims die sterven zonder Jezus te hebben leren kennen, voor eeuwig verloren gaan, vinden de jongeren een moeilijke. „Dan ga je oordelen over mensen…” „Dat kunnen wij zo niet uitmaken”, reageert een jongen. „Het enige dat ik weet, staat in mijn Bijbel. En dat is dat je alleen gered kunt worden door Jezus Christus.”

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer