Oecumenisch congres laakt hoge schuld arme landen
Vertegenwoordigers van Latijns-Amerikaanse en Caraïbische kerken bepleiten een afschaffing van de torenhoge staatsschulden die de armste landen hebben. Ze noemen deze „immoreel, onmogelijk en altijddurend.”
De oproep is gedaan tijdens een internationaal congres over de invloed van de globalisering op de economie en het dagelijks leven. Het driedaagse congres werd deze week in de Argentijnse stad Buenos Aires gehouden.
Deelnemers hebben zich uitgesproken tegen Amerikaanse ideeën over de vrije markt en tegen de ’militarisering’ van de regio door de Verenigde Staten. Ze bepleiten een maatschappelijke orde gebaseerd op mensenrechten en eerbied voor de schepping. Het congres was georganiseerd door de Latijns-Amerikaanse Raad van Kerken, en mede gesponsord door de Wereldraad van Kerken en andere oecumenische organisaties.
Meer dan honderd vertegenwoordigers uit Europa, Azië, Afrika en Noord-Amerika dachten na over de vraag welke vormen van pastorale hulp kerken kunnen bieden, om armoede en uitbuiting tegen te gaan. „We hebben het angstige hulpgeroep gehoord uit Latijns-Amerika en de Caraïben. Maar genoeg is genoeg. De mensheid kan niet immer onderdrukt blijven worden. Deze globalisering bedreigt het menselijk leven en de planeet die we bewonen”, aldus een opgestelde verklaring. Daarin wordt ook de Amerikaanse president Bush bekritiseerd, vooral wegens diens religieuze legitimatie voor politieke besluiten. „Helaas wordt de globalisering aangevoerd door leiders die het christelijk geloof misbruiken om zichzelf en hun plannen voor de toekomst te rechtvaardigen.”
Theologen, bijbelwetenschappers en sociale wetenschappers gaven workshops. Er waren gebedsbijeenkomsten, bijbelstudiegroepen en meetings waarin deelnemers ervaringen met elkaar uitwisselden. De congresgangers waren het met elkaar eens een „apocalyptisch moment in de geschiedenis” te beleven. „Er komt tegenwoordig een rijk openbaar dat de markt hoger in het vaandel heeft staan dan de Schepper van hemel en aarde, een rijk dat op arrogante en explosieve manier om zich heen grijpt. Een rijk ook dat z’n ware kleuren heeft laten zien in de schandalige invasie in Irak”, aldus de verklaring.