„Goede rookworst wordt met veel liefde gemaakt”
AMEIDE – „Of ik een geheim recept heb? Welnee. Liefde voor het vak en aandacht voor de worst. Daar gaat het om.” Keurslager Simon Muilwijk uit Ameide heeft recht van spreken. Afgelopen zaterdag won hij voor de derde keer in zijn loopbaan de prijs voor de allerbeste rookworst van Nederland.
„De echte rookworst is de Gelderse rookworst. Daarom wordt het kampioenschap om de bronzen rookworstbokaal elk jaar in Arnhem gehouden. Het is in ons vak een grote wedstrijd die alleen toegankelijk is voor de beste worstmakers van Nederland”, aldus slager Muilwijk.
Tussen 85 slagers en zo’n 230 worsten bleek het Ameise product op alle fronten het best te scoren. „Ik kreeg tienen voor het uiterlijk van de worst, de binnenkant, geur en smaak en de samenstelling. Beter kan niet. Er was volgens de jury niks op aan te merken. Leuk om te horen”, zegt Muilwijk. „Het streelt je vakmanschap. En laat ik eerlijk zijn: commercieel zet het ook zoden aan de dijk.”
Het lokale nieuws werd opgepikt door landelijke kranten, de radio en RTV Rijnmond. „Je merkt dat internet een geweldig snel medium is. In 1978 en 1982 heb ik die prijs ook gewonnen, maar toen was de belangstelling veel minder. Nu lijkt het wel een circus.”
Intussen stromen de klanten van heinde en verre naar de slagerij op de historische Dam in Ameide. „Ik krijg veel reacties van mijn klanten, maar het bijzondere is toch dat mensen uit heel het land hier in Termei worst komen kopen. Alleen vandaag al heb ik klanten uit Alkmaar, Almere en Putten gekregen. En heel veel uit de Randstad: Rotterdam, Schiedam, Vlaardingen.”
Naast de eer is het dus aanpoten voor Muilwijk. „Normaal verkoop ik in deze periode zo’n 700 rookworsten per week. Nu gaat het dubbele aantal over de toonbank. We zijn de hele dag met vier man worsten aan het maken.”
Simon is al de derde Muilwijk die ‘slagert’ in Ameide. „Mijn opa begon in 1918. Ik heb de zaak van mijn vader overgenomen. Ja, inderdaad: die heeft mij geleerd hoe je rookworst maakt. Goede ingrediënten, lekkere kruiden en met aandacht roken. Nogmaals: liefde voor het vak; dat is mijn geheim.”