Consument

Mariëlle kookt soep met spek

Stroopjesvet. Ik kan me niet heugen dat ik ooit heb gehoord dat iemand het maakte of at. Behalve mijn vader.

29 October 2010 19:38Gewijzigd op 14 November 2020 12:19

Die liet af en toe een hoopje vette spekblokjes in de pan glijden en tijdens de volgende broodmaaltijd stond er dan een ondefinieerbaar lichtbruinig smeerseltje op tafel. Heerlijk vond ik het. Een beetje zoet en een beetje zout. Bíjna net zo lekker als de zelfgemaakte chocoladepasta (zachtgeroerde boter met suiker en cacao), die er ook af en toe was.

Het recept kwam uit mijn vaders ouderlijk huis en stamt ongetwijfeld uit tijden waarin een dun reepje spek een luxe was en de vetmijdcultus nog bedacht moest worden. De precieze verhouding van gesmolten vet en stroop is niet goed over­geleverd: ik roer op goed gevoel een enkele eetlepel keukenstroop door het licht opgesteven vet. Leuke bijkomstigheid is het restproduct: de uitgebakken spekjes. Kaantjes. Net uit de pan, nog een beetje lauw: heerlijk.

Onlangs zou ik bruinebonensoep maken. Meer peulvruchten eten –dat is gezond– had ik me voorgenomen. Maar de ene rookworst die ik in huis had gehaald, was een beetje weinig om de enorme pan soep een lekkere smaak te geven. Dus bakte ik een pakje vet spek uit en strooiden we kaantjes over de soep. Meng ze er vooral niet doorheen, dan verliezen ze hun smaak en knapperigheid. Eet er brood met stroopjesvet bij. Of bak de volgende dag nasi goreng in het spekvet…

Ingrediënten (circa 6 personen)

500 g bruine bonen (gedroogd)

3,5 liter water

2 dunne preien

2 winterwortels

halve knolselderij

1 rookworst, 250 g vet spek

blaadje laurier, 2 kruidnagels

zout en peper, maggi

Bereiding

Doe de bonen met 3,5 liter water in een soeppan en laat ze 24 uur weken. Schil de knolselderij en snijd in blokjes. Verdeel de prei in ringen. Schrap de winterpeen en snijd in plakjes.

Breng de pan met bonen aan de kook. Voeg na een halfuur laurier, kruidnagels en groenten toe en laat een uur zachtjes pruttelen. Haal de rookworst uit de verpakking en warm die de laatste vijftien minuten mee. Laat het vet spek in een pan op heel laag vuur smelten tot er alleen nog vet en kleine stukjes knapperig spek over zijn. Laat deze kaantjes uitlekken en bewaar ze.

Schep de rookworst en een paar soeplepels bonen (zonder groenten) uit de soep. Pureer de soep in de keukenmachine of blender. Snijd de worst in plakjes en voeg weer toe aan de soep, samen met de hele bonen. Breng de soep op smaak met zout en peper en eventueel met maggi. Zet de uitgebakken spekjes op tafel en bestrooi de soep naar wens.

Reageren aan scribent? marielle@refdag.nl

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer