Binnenland

Slachtoffers positief over spreekrecht

TILBURG (ANP) – Het spreekrecht bij rechtszittingen voor slachtoffers en nabestaanden kan positieve effecten hebben, vooral voor mensen die een trauma aan het misdrijf hebben overgehouden.

29 October 2010 17:21Gewijzigd op 14 November 2020 12:19
Slachtoffers positief over spreekrecht, zo blijkt uit onderzoek van de Universiteit van Tilburg in opdracht van het ministerie van Justitie. Foto ANP
Slachtoffers positief over spreekrecht, zo blijkt uit onderzoek van de Universiteit van Tilburg in opdracht van het ministerie van Justitie. Foto ANP

Dat blijkt uit onderzoek van de Universiteit van Tilburg in opdracht van het ministerie van Justitie, waarvan de resultaten vrijdag zijn bekendgemaakt.

Volgens de onderzoekers ervaren slachtoffers het wettelijk spreekrecht, dat in 2005 werd ingevoerd, als een bijdrage aan de emotionele verwerking van het delict. Door te spreken in de rechtszaal voelen zij zich bovendien gehoord en partij in het strafproces.

Wel schort het in sommige gevallen aan de uitvoering. Sommige mensen krijgen ten onrechte geen spreektijd, terwijl rechters anderen te veel ruimte geven door niet in te grijpen als slachtoffers de verdachte uitschelden of zich uitlaten over de gewenste strafmaat. De wet bepaalt dat slachtoffers alleen mogen uitweiden over de gevolgen die het misdrijf voor hen persoonlijk heeft gehad.

Staatssecretaris Fred Teeven (Veiligheid) heeft het onderzoeksrapport vrijdag aangeboden aan de Tweede Kamer.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer