SARS-virus na herstel mogelijk nog verspreid
Artsen in Hongkong melden dat veel patiënten die zijn hersteld van SARS mogelijk nog steeds kleine hoeveelheden van het virus bij zich dragen als ze uit het ziekenhuis worden ontslagen.
Daardoor bestaat de kans dat ze het virus nog verspreiden. De artsen melden tevens dat twaalf patiënten die van SARS waren genezen, opnieuw ziekteverschijnselen hebben gekregen.
Een topfunctionaris uit Hongkong, dr. Margaret Chan, kon vrijdagmorgen tijdens een persconferentie niet zeggen hoe besmettelijk genezen patiënten kunnen zijn voor hun omgeving en hoe lang de periode aanhoudt waarin ze het virus mogelijk nog kunnen verspreiden. Tot op dit moment is er overigens nog geen geval beschreven van een genezen patiënt die het virus nog bij zich draagt en verspreidt. Het is volgens Chan belangrijk patiënten te blijven volgen na hun genezing.
Een andere gezondheidsfunctionaris, dr. Liu Shao-haei, liet zich tijdens de persconferentie alleen in vage bewoordingen uit over de twaalf genezen patiënten die opnieuw ziekteverschijnselen hadden gekregen.
In Toronto hebben zich mogelijk twee nieuwe gevallen van SARS voorgedaan, de eerste na elf dagen dat er geen nieuwe patiënten bij zijn gekomen, aldus een anonieme WHO-functionaris. De Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) trok dinsdag het negatieve reisadvies naar Toronto in. Dat gebeurde nadat Canadese gezondheidsfunctionarissen hadden laten weten dat de toestand onder controle is. WHO-deskundigen toonden zich zeer verontrust over de ontwikkelingen en stelden dat de informatie uit Canada niet snel genoeg komt en ook onvolledig is.
De genetische structuur van twee varianten van het SARS-virus is in kaart gebracht en verschijnt zo snel mogelijk in het wetenschappelijke tijdschrift Science, zo meldde hoofdredacteur Don Kennedy donderdag. Dat het genoom van SARS in kaart is gebracht, is een doorbraak die de kans groter maakt dat er een medicijn of een vaccin wordt ontwikkeld voor de longziekte, die wereldwijd inmiddels bijna 400 levens heeft geëist. Canadese wetenschappers onderzochten het virus zoals dat voorkwam bij een patiënt in Toronto. Een Amerikaans team bracht de structuur van de zogeheten Urbani-variant in kaart.
Uit de onderzoeksresultaten blijkt dat SARS, zoals al werd vermoed, wordt veroorzaakt door een nieuw soort coronavirus. Virussen uit deze groep veroorzaken onder meer longziektes bij kippen en kalkoenen en een vorm van leverontsteking bij muizen.