SGP is capabel en bevoegd te regeren
In de discussie over de vraag of de SGP regeringsverantwoordelijkheid kan dragen, is van binnen en van buiten die partij een krachtig nee gehoord. Volstrekt onterecht vindt Henk Kievit
. De SGP is een democratische partij die een legitieme plaats achter de regeringstafel verdient. Met veel respect nam ik afgelopen week kennis van het optreden van onze SGP-partijleider Van der Vlies. Op indrukwekkende wijze liet hij zien het politieke vak terdege te verstaan. Hij deed hiervan in de media op een respectvolle wijze verslag en gaf zich rekenschap van waar de SGP voor staat en waarvoor zij gaat! Hij liet zich de kaas niet van het brood eten en schonk klare wijn tegenover de media, alsmede aan de onderhandelingstafel, aldus de verslagen.
Hoort de SGP mee te doen bij onderhandelingen over het vormen van een coalitie? Ja, de SGP staat sinds haar oprichting in de democratische traditie. Ze wil het debat aangaan om anderen voor haar standpunten te winnen en om te tonen dat ze regeringsverantwoordelijkheid wil en kan dragen.
Dit kwam duidelijk naar voren. Van der Vlies maakte afgelopen vrijdag klip en klaar duidelijk dat het hem een lief ding waard is om D66 uit de regering te houden en dat hij mede daarom ook regeringsverantwoordelijkheid wil dragen in moeilijke politieke tijden, met behoud van beginselen en uitgangspunten van die SGP.
Terecht! Er staat te veel op het spel om de ”linkse kerk” en die paarse liturgie victorie te laten zingen. Dit is dermate moeilijk te verteren dat waakzaamheid geboden is. Al moet men vanzelfsprekend ook op z’n hoede blijven voor de liberale geluiden, die soms erg libertijns zijn.
Maar kan de SGP dan wel meeregeren? Oud-leden van de VVD-jongerenorganisatie betoogden in een opiniebijdrage van Trouw eind vorige week van niet. In de kranten en tijdschriften van de afgelopen dagen kon men lezen dat de SGP een ouderwets clubje is, dat vrouwen en homoseksuelen onderdrukt en de democratische rechtsregels niet gehoorzaamt.
Twee walletjes
Afgelopen zaterdag vond Trouw-columnist Hans Goslinga zelfs dat de SGP van twee walletjes wil eten: „Door haar theocratische standpunt dat vrouwen geen publieke ambten mogen vervullen, neemt zij derhalve in het politieke en culturele leven een ruimte in, die zij nieuwkomers misgunt. Zij profiteert van de geest van verscheidenheid en tolerantie om tegenover anderen een intolerante houding aan te nemen en van hen een overgave te eisen, waartoe zij zelf niet bereid is”, aldus Goslinga.
Het zal je maar gezegd worden! Doordat de SGP zo marginaal van getal is, hoeft men zich er niet te druk over te maken. Maar dat een partij als de VVD, voorvechter van de ’zuivere’ liberale democratische beginselen, in zee zou gaan met een partij (een partijtje) die deze regels met voeten zou treden, dat gaat velen veel te ver. Dat men het durft te bestaan om zelfs maar met de SGP aan tafel te gaan zitten! En… de SGP-voorman zit daar echt niet „vier uur voor aap”, zoals van der Vlies dit onlangs uitdrukte. Het gaat ergens over.
Natuurlijk vraagt de SGP ook respect voor haar standpunten in alle redelijkheid. En terecht! Regeringsverantwoordelijkheid dragen gaat verder dan alleen als ”beste stuurlui aan wal” een getuigenispartij te zijn.
Daarom staat buiten kijf dat mensen met het standpunt dat er voor SGP-nieuwe stijl geen plaats en bestaansrecht meer is in dit politiek bestel, zichzelf buiten die democratische orde plaatsen.
De ingezonden brieven in het RD wezen terecht op de positie van Daniël in Babel. Het lijkt welhaast vergeten dat hij de hoogste regeringsverantwoordelijke was en ook ging over gebieden als onderwijs, kunsten en de toenmalige wetenschappen ging (Dan. 5:11). Hij was een zeer belangrijke secretaris-generaal van het toenmalige Babel met al zijn goddeloosheid. Hierdoor was hij ook in de positie om de situatie van zijn volk Israël tot op het hoogste niveau te bepleiten en onder de aandacht te brengen!
Denk ook aan Esther en Mordechaï. Zij offerden echt niet de heilige beginselen van Gods Woord op terwijl ze een schone schijn ophielden. Het was hun heilige ernst.
Buiten de deur
Terecht proberen ChristenUnie en SGP zich zo goed mogelijk te presenteren, om andere partijen buiten de deur te houden. Het is te hopen dat Balkenende en Zalm deze gesprekken niet voeren om die opties te bekijken waarmee men met D66 problemen kan krijgen, zodat ze zich alvast verzekeren van de steun van ”klein rechts” bij de stemming over probleempunten in de Tweede Kamer, zodat er toch nog sprake is van enige stabiliteit.
De SGP heeft meer gefundeerde, heldere en eminente standpunten dan alleen het ”vrouwenstandpunt”. Ook ons kamerlid Van der Staaij droeg deze met verve uitstekend uit in het radioprogramma ”stand.nl”. Hij kreeg van de journalist in dit mediagenieke moment van regeringskandidatuur de ruimte om meer uit te leggen dan gewoonlijk, als het verdedigingsdebatjes betreft over de zaken waarover de partij zelf flink verdeeld is en waarover men intern om de lieve vrede wil liever zwijgt.
Het blijft moeilijk uitleggen waarom vrouwen wel lid mogen worden bij de kerken die de achterban van de SGP vormen, maar geen lid van hun politieke partij. Desondanks stemde 57 procent van de luisteraars van ”stand.nl” in met de stelling dat het goed voor ons land is als de CU en SGP meeregeren!
Bondgenoten
Verder verdient het aanbeveling om bondgenoten in de rechterflank te zoeken. Die zijn zeker te vinden in de conservatieve stroming. Een voorbeeld is de Burke Stichting. Is de SGP het in alle zaken met deze conservatieven volledig eens? Natuurlijk niet, maar discussie is geboden en het zoeken van bondgenoten helemaal. Mensen als Groen van Prinsterer, A. Kuyper en ds. G. H. Kersten, om er maar enkele te noemen, hadden terdege kennis van andere meningsuitingen en zochten en vonden ook compromissen.
„Wie bang is om te vragen, schaamt zich om te leren”, luidt een Deens spreekwoord. En al lerend zou het een toe te juichen resultaat opleveren als nazaten van Tocqeville, Burke, Groen van Prinsterer en Kuyper zich vinden in een gemeenschappelijke regeringsverklaring.
Zo’n bondgenootschap, vanuit het gedachtegoed van deze voorgangers, leidt tot een nieuwe stabiele, haalbare politiek van normen en waarden. En stabiliteit is een krachtig argument naast de andere behartigenswaardige argumenten van ”klein rechts”. Tot heil van het volk!
De auteur is lid van de SGP en schrijft op persoonlijke titel.