Kerk & religie

Zendingscongres belijdt schuld over houding christenen

KAAPSTAD – De ongeveer 4000 deelnemers aan het Lausanne Congres voor Wereldevangelisatie in Kaapstad hebben zaterdag schuld beleden voor het gebrek aan nederigheid, integriteit en eenvoud onder evangelicale christenen. Ook verwierpen zij het zogeheten welvaartsevangelie.

Van onze verslaggever
23 October 2010 15:51Gewijzigd op 14 November 2020 12:15
Foto EPA
Foto EPA

De grootste obstakels voor zending zijn niet vervolging, andere godsdiensten, culturen of talen, maar de afgoderij van christenen zelf, stelde Chris Wright, directeur van de Britse organisatie Langham Partnership International. „Wat God het meeste pijn doet, zo lijkt het, is niet alleen zonde van de wereld, maar ook het falen, de ongehoorzaamheid en de rebellie van degenen die Hij heeft verlost.”

In het Oude Testament zondigde het volk Israël met name op drie terreinen: macht en trots, populariteit en succes, en rijkdom en hebzucht. Het zijn gevaren die ook evangelicale christenen bedreigen, aldus Wright. Hij verwees onder meer naar „zelfbenoemde superapostelen” die zoveel mogelijk volgelingen proberen te krijgen, naar de „obsessie” voor groeicijfers en naar het welvaartsevangelie.

Wright riep op tot een nieuwe Reformatie, een radicale terugkeer naar de Heere. „Bekeer u en geloof het Evangelie. Jezus bracht deze boodschap niet aan heidense ongelovigen, maar aan hen die claimden tot het verbondsvolk van God te behoren. Als we de wereld willen veranderen, moeten eerst onze harten veranderen.”

Het zendingscongres nam krachtig afstand van het welvaartsevangelie, dat stelt dat gelovigen recht hebben op zegeningen als gezondheid en materiele voorspoed. Het grootste bezwaar tegen deze theologie is dat die onvoldoende oog heeft voor het lijden van Jezus Christus, zei Femi Adeleye uit Nigeria, werkzaam bij de International Fellowship of Evangelical Students (IFES).

Een ding is zeker, aldus Adeleye: Jezus predikte geen welvaartsevangelie. „Alles wat Hij leerde over aardse bezittingen, komt tot ons als een waarschuwing. Hij zei heel duidelijk: „Ziet toe en wacht u van de gierigheid” (Lukas 12:15). Anders dan onze hedendaagse predikanten, waarschuwde Jezus voor de verleiding van de rijkdom (Mattheüs 13:22). Als geld een doel op zichzelf wordt, gaat dat ten koste van onze loyaliteit aan God.”

Volgens Adeleye oefent het welvaartsevangelie grote aantrekkingskracht uit, met name op arme mensen. „Maar uiteindelijk houdt het ons af van het ware evangelie van Gods reddende genade in Jezus Christus.” Hij riep predikanten, voorgangers en zendelingen op oog te hebben voor de noden van armen en zelf eenvoudig te leven.

Het derde Lausanne Congres voor Wereldevangelisatie duurt tot zondag. Dan heeft ook de presentatie plaats van het eerste deel van de Cape Town Commitment, een verklaring die is opgesteld door Wright. Hij is daarin bijgestaan door een groep evangelicale theologen, onder wie Sinclair D. Ferguson en John Piper (Verenigde Staten), Ajith Fernando (Sri Lanka) en de anglicaanse aartsbisschop Peter Jensen (Australië).

Het tweede deel van de verklaring zal bestaan uit een „oproep tot actie om de wereld te dienen”. Deze verschijnt eind volgende maand, zo maakte Wright zaterdag bekend. Het is niet de bedoeling dat de Cape Town Commitment officieel wordt ondertekend of aangenomen door het zendingscongres.

De Cape Town Commitment is de derde verklaring van de Lausannebeweging. Eerder verschenen het Lausanne Convenant (1974) en het Manilla Manifest (1989), waarin evangelicale kerken wereldwijd werden opgeroepen ernst te maken met de verkondiging van het Evangelie en sociale gerechtigheid.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer