Ex-priester de cel in voor misbruik
BIRMINGHAM (ANP) – Een voormalige Britse priester is vrijdag in Birmingham veroordeeld tot 21 jaar celstraf voor het seksueel misbruiken van jongens tussen 1959 en 1983.
Richard John James Robinson (73) trok in die periode van parochie naar parochie in de Engelse regio West Midlands, waar hij herhaaldelijk ten minste zes jongens misbruikte.
”Vader Jim” is veroordeeld voor 21 seksuele misdrijven, berichtten Britse media vrijdag. Hij werkte in kerken in Staffordshire, Birmingham en Coventry tot halverwege de jaren tachtig, toen hij naar Californië vertrok. De ex-priester werd vorig jaar augustus uitgeleverd door de Verenigde Staten.
Volgens aanklager John Atwood had Robinson een speciaal oog voor het vinden van „het stille jongetje van de familie.” Atwood zei dat Robinson zich aangetrokken voelde tot jonge jongens en het respect en vertrouwen dat hij genoot, misbruikte.
Zijn parochianen zagen hem als een charismatische, charmante en krachtige persoonlijkheid. Maar in werkelijkheid had hij „vrije en onbeperkte toegang” tot de jongens, die hij cadeaus gaf en meenam voor ritjes in zijn sportwagen.
In de Verenigde Staten ging Robinson door met zijn werkzaamheden als priester, totdat zijn slachtoffers begin jaren negentig contact opnamen met de politie in West Midlands. De politie zegt er pas vorig jaar in te zijn geslaagd hem naar Groot-Brittannië te halen. Onderzoekers denken dat er misschien nog veel meer slachtoffers zijn, zowel in Groot-Brittannië als in de Verenigde Staten.
Robinson spreekt alle beschuldigingen tegen.
Slachtoffers van misbruik door rooms-katholieke geestelijken in België zijn ontzet over de jongste stap van de Rooms-Katholieke kerk in het schandaal. Volgens werkgroepen van gedupeerden minacht de kerk de slachtoffers.
Een van de groepen reageerde vrijdag „met walging” op het besluit van een advocaat van kardinaal Godfried Danneels om de rechter te wraken die onderzoek doet naar de misstanden. Door de wraking mag de rechter tijdelijk niet werken aan zijn onderzoek, totdat een rechtbank het verzoek heeft behandeld.
De Werkgroep Mensenrechten in de Kerk spreekt van een zoveelste kaakslag voor de slachtoffers. Volgens een andere groep van getroffenen toont de wraking aan dat de kerk en Danneels iets te verbergen hebben. Het netwerk pleit voor een parlementaire onderzoekscommissie.
De onderzoeksrechter bekijkt onder meer of Danneels en de kerk het seksueel misbruik in de doofpot hebben willen stoppen. Vlaamse media sluiten niet uit dat het wrakingsverzoek een reactie is op de toestemming die de rechter aan slachtoffers gaf om dossiers in te zien. Die dossiers waren eind juni door justitie in beslag genomen tijdens de spraakmakende Operatie Kelk, waarbij onder meer bij Danneels huiszoeking werd gedaan.
De Belgische justitie ontving de afgelopen weken ruim honderd nieuwe klachten over seksueel misbruik.