Kerk & religie

„Onbereikte volken in Nederland”

KAAPSTAD – Wereldwijd moeten 632 bevolkingsgroepen met meer dan 50.000 mensen het doen zonder zendeling of eigen kerk. Ze zijn vooral te vinden in India, maar ook in Nederland leven „onbereikte volken”: islamitische Ambonezen, Berbers en Tunesiërs en boeddhistische Han-Chinezen.

Van onze verslaggever
22 October 2010 15:04Gewijzigd op 14 November 2020 12:15
Onbereikte volken in Nederland. Foto EPA
Onbereikte volken in Nederland. Foto EPA

Dat blijkt uit onderzoek van de Amerikaanse organisatie ”Finishing the task”, dat vrijdag tijdens het Lausanne Congres voor Wereldevangelisatie in Kaapstad (Zuid-Afrika) is gepresenteerd. Het evangelicale zendingscongres, dat tot zaterdag duurt, stond in het teken van Evangelieverkondiging onder onbereikte bevolkingsgroepen.

„Het is onmogelijk na te gaan of ieder mens persoonlijk het Evangelie heeft gehoord”, aldus Paul Eshleman, directeur van ”Finishing the task”. „Iedere dag worden er alleen al honderdduizenden kinderen geboren. De grote zendingsopdracht in Mattheüs 28 spreekt over het onderwijzen van alle vólken. Dat houdt in dat we ons moeten richten op het maken van discipelen uit de verschillende bevolkingsgroepen. En dan blijkt dat deze taak nog niet is voltooid.”

De Amerikaanse organisatie becijferde dat de wereld 2365 bevolkingsgroepen telt bij wie geen zendeling actief is. „Dat zijn 352 miljoen mensen”, zegt Eshleman. „Dat is maar een klein percentage van de totale wereldbevolking. Toch hebben deze mensen 2000 jaar op het Evangelie moeten wachten. Dat is absoluut verkeerd en daar moet snel verandering in komen.”

Om alle onbereikte volken in de wereld met het Evangelie in aanraking te brengen, zijn volgens Eshleman tussen de 20.000 en 30.000 zendingswerkers nodig. Voor de groepen die uit meer dan 50.000 mensen bestaan, zijn dat er zo’n 4000. Hij verwacht dat er in 2017 onder alle bevolkingsgroepen een zendingswerker actief is.

Uit het onderzoek van ”Finishing the task” blijkt dat er in Nederland vier „onbereikte volken” wonen: islamitische Ambonezen (50.205), Berbers (270.714) en Tunesiërs (67.610) en boeddhistische Han-Chinezen (89.253). Onder deze groepen zijn onvoldoende full-time zendingswerkers actief die het Evangelie in de eigen taal brengen of kerken stichten.

De nood is vooral groot in landen met een overwegend islamitische, hindoeïstische of boeddhistische bevolking. India telt het hoogste aantal onbereikte bevolkingsgroepen: 90.

In veel deelstaten zijn inmiddels zendingsprojecten van start gegaan. Alex Abraham uit India vertelde vrijdagmorgen hoe vijf zendelingen in 2007 begonnen met hun werk onder de Garasia, een bevolkingsgroep van zo’n 170.000 mensen in de deelstaat Rajasthan. Inmiddels hebben 2000 mensen zich laten dopen. Onder de half miljoen Parja in de deelstaat Orissa ontstonden de afgelopen jaren 136 huiskerken.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer