Binnenland

Zes gewonden bij instorten woontoren Rotterdam

ROTTERDAM (ANP) – Zes bouwvakkers zijn donderdagmiddag gewond geraakt toen een deel van een woontoren in aanbouw in het centrum van Rotterdam instortte. Tien winkels aan de Lijnbaan moesten in verband met instortingsgevaar hun deuren sluiten.

Redactie digitale media
21 October 2010 13:58Gewijzigd op 14 November 2020 12:14
Foto ANP
Foto ANP

Vijf bouwvakkers raakten zwaargewond en zijn naar verschillende ziekenhuizen overgebracht. De meesten van hen hebben botbreuken, vooral bekkenbreuken. De zesde bouwvakker kon ter plaatse aan zijn lichte verwondingen worden geholpen, aldus een politiewoordvoerder.

De autoriteiten dachten even dat er nog twee mensen onder het puin zouden liggen, omdat er twee bouwvakkers waren vermist. Maar aan de hand van lijsten kon snel worden vastgesteld dat dat niet het geval was. Onder meer de Arbeidsinspectie, bouw- en woningtoezicht van de gemeente Rotterdam en de technische recherche van de politie Rotterdam-Rijnmond bekijken nu wat voor maatregelen er moeten worden getroffen om verdere instorting te voorkomen.

Dat was ook de reden dat de naastgelegen winkels uit voorzorg hun deuren moesten sluiten. Als het object eenmaal het predicaat veilig krijgt, wordt voor alle zekerheid nog met speurhonden gezocht of er toch nog slachtoffers onder het puin liggen. Een politiewoordvoerder zei dat het voor 99 procent zeker is dat zich geen mensen meer in het pand bevinden.

MAB Development, opdrachtgever van de woontoren die pal naast de Bijenkorf komt te staan, vermoedt dat de ondersteuning het heeft begeven. Daardoor viel de derde etagevloer, die net was gestort, op de eerste etagevloer. Dat vermoeden heeft ook Karel Terwel, docent constructief ontwerpen en onderzoeker constructieve veiligheid bij de TU Delft. Hij is na het ongeluk direct naar The BTower Rotterdam gereden om poolshoogte te nemen.

De zogeheten stempels, die de gestorte vloer moesten ondersteunen, waren mogelijk te lang, denkt Terwel. „Daardoor zijn ze als satéprikkers weggeknikt.” Op foto’s zag hij dat de vloer van de derde verdieping op de eerste is gevallen. „Voor zover ik kan zien was er helemaal geen tweede verdieping in dat gedeelte van het gebouw. Misschien was het de entree, om het geheel een ruimtelijk gevoel te geven.”

Volgens een woordvoerder van de gemeente voldeden de bouwwerkzaamheden aan alle voorschriften en zijn alle benodigde vergunning verleend. „Het was ook geen ingewikkelde bouw. Er is gebruikgemaakt van een constructie waar al vaker mee is gewerkt”, aldus de woordvoerder, die zegt dat de gemeentelijke inspecteur van bouw- en woningtoezicht sinds het begin van de bouwwerkzaamheden regelmatig langs is geweest.

Jaarlijks doen zich in Nederland ongeveer 350 ongevallen voor tijdens bouwwerkzaamheden op of aan steigers. Daarbij vallen gemiddeld twee à drie doden per jaar. Dat blijkt uit cijfers van het ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid. De Arbeidsinspectie krijgt circa 125 klachten per jaar over het werken op of aan steigers.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer