Binnenland

Moszkowicz: Vrees bij getuigen in zaak-Wilders

AMSTERDAM – De drie getuige-deskundigen in de zaak-Wilders hebben hun werk „niet geheel onbevreesd kunnen doen.”

Binnenlandredactie
21 October 2010 15:27Gewijzigd op 14 November 2020 12:14
Advocaat: Wilders is al veroordeeld. Foto ANP
Advocaat: Wilders is al veroordeeld. Foto ANP

Dat zei advocaat mr. Bram Moszkowicz, raadsman van Wilders, donderdagmiddag bij de rechtbank in Wilders.

Moszkowicz doelde op de arabist prof. dr. Hans Jansen en S. Admiraal, en de Syrisch-Amerikaanse psychiater en islamcriticus Wafa Sultan. De drie hebben bij de rechter-commissaris een verklaring afgelegd. Moszkowicz zei „groot respect” te hebben voor het drietal.

Onder meer Jansen is zeer kritisch over de islam. Voor de arabist staat vast dat de islam uit is op overheersing, zoals Wilders stelt. Jansen zei onder meer in zijn getuigenverklaring: „In talloze preken in Nederland wordt de westerse beschaving als slecht en verdorven afgeschilderd. Het woord “vernietigen” komt in de Koran vaak voor. Alle ongelovige maatschappijen moeten worden omgevormd. Is het niet met de Koran, dan wel met de stok.”

Moszkowicz betoogde donderdag dat er een groot verschil is tussen de zaak Wilders en de zaak Le Pen. Die Franse politicus werd tot aan het Europese Hof voor de Rechten van Mens veroordeeld. Le Pen zei onder meer in de Franse krant Le Monde woorden in de strekking van: „En dan zijn in Frankrijk geen 5 miljoen, maar 25 miljoen moslims. Dan zullen zij het zijn die de dienst uitmaken. De Fransen zullen zich dicht langs de huizen met neergeslagen ogen over het trottoir bewegen. Als ze dit niet doen, zullen de moslims zeggen: „Zoek je ruzie.””

De uitspraken van Wilders, betoogde Moszkowicz donderdag, zijn van een heel andere orde. „Het Europese Hof oordeelde dat Le Pen het Franse volk tegenover een religieuze bevolkingsgroep plaatste. De Fransen zouden slechts veilig zijn als moslims er niet of in minder groten getale zouden zijn. Wilders heeft een dergelijke tweedeling niet gemaakt. Hij zegt niet dat de moslims het land uit moeten.”

Ook zijn er wezenlijke verschillen tussen de zaak-Wilders en de zaak-Féret, vindt Moszkowicz. De Belgische politicus Féret werd tot aan het Europese Hof veroordeeld wegens zijn uitlatingen over buitenlanders. „Féret meldde in verkiezingspamfletten bijvoorbeeld dat de arbeidsmarkt en de sociale zekerheid is voorbehouden aan Belgen en Europeanen. Féret legde venijn aan de dag. Hij wilde het immigratieprobleem oplossen door simpelweg immigranten uit te sluiten. Een blinde kan zien dat er een groot verschil is met het optreden van Wilders. Die sluit geen moslims uit, maar heeft kritiek op de islam.”

Moszkowicz wees erop dat de Europese rechters in de zaak-Féret niet eensluidend waren. De veroordeling van de Belgische politicus werd door een „nipte meerderheid” van de rechters in stand gehouden.

Net als de officieren van justitie eerder betoogde Moszkowicz donderdag dat politici in het kader van een maatschappelijk debat een grote vrijheid van meningsuiting moeten hebben.

Verder stelde Moszkowicz dat het Europese Hof landen enige ruimte laat hun eigen afweging te maken. Zo handhaafde het Europese Hof de veroordeling van een Turkse uitgever die de profeef Mohammed zou hebben beledigd. Drie van de zeven Europese rechters waren het echter met die veroordeling niet eens en vonden dat de vrijheid van meningsuiting te ver werd ingeperkt.

Vrijdag krijgen de officieren van justitie en de benadeelde partijen gelegenheid op het pleidooi van Moszkowicz in te gaan. Daarna krijgt Moszkowicz nog een keer gelegenheid te reageren. Vervolgens zal Wilders nog kort spreken. Hij heeft als verdachte het recht op het laatste woord.

De uitspraak staat gepland op 5 november.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer