Digitale flitspaal ziet motorfiets niet
APELDOORN – Digitale flitspalen, die in Nederland de grijze kastjes op de grijze paal vervangen, kunnen de nieuwste motorfietsen niet flitsen.
Dat schreef het AD woensdag op gezag van Vlaamse Agentschap Wegen en Verkeer. In Nederland staan 188 van deze palen en tot 2015 komen er nog zeker 400 bij. België telt er zo’n 1200.
Wanneer voertuigen lussen in het wegdek passeren, activeren ze de flitspaal, doordat het metaal van het voertuig een magnetisch veld verstoort. De paal ‘kijkt’ vervolgens of het voertuig de maximumsnelheid overschrijdt.
De nieuwste generatie motorfietsen bevat echter nauwelijks ijzerhoudend metaal, zodat de detectielussen van fabrikant Gatsometer ze niet of nauwelijks opmerken. Zowel Nederland als België gebruikt deze lussen voor de registratie van voertuigen. De drie leveranciers van digitale flitspalen in Nederland willen niets kwijt over hun apparatuur.
De woordvoerder van het Vlaamse Agentschap Wegen en Verkeer tekende echter wel aan dat ook de gebruikte radarsystemen nog wel eens een steekje laten vallen.
Een feit is dat radarsignalen door de vorm van het voertuig kunnen worden afgebogen, en daardoor nauwelijks terugkaatsen. Ze zijn daarna niet meer bruikbaar om de snelheid van het voertuig te bepalen. Ook gaan ze dwars door de kunststof beplating van een motorfiets heen.
Het openbaar ministerie sluit niet uit dat het in theorie mogelijk is dat motoren de dans ontspringen. Het OM vindt het echter nog te vroeg voor actie, omdat het probleem nog niet officieel is vastgesteld.
Aptroot, Kamerlid voor de VVD, noemt de situatie in het AD „knullig.” Hij stelt voor om de oude palen voorlopig nog maar niet te vervangen.
Motorrijder Harry Blankestijn is er niet van op de hoogte dat de digitale palen zijn motor wel eens niet zouden kunnen detecteren. „Mijn motor is twee jaar oud. En ik rijd wel eens te hard. Ik ben echter niet van plan deze palen te gaan testen.”
Suzan, werkzaam bij Motorhuis De Valkenier in Barneveld, reageert nuchter op het nieuws. „Als motorrijder ga je altijd net iets sneller dan het autoverkeer. Je moet daardoor bij een flitspaal zodoende opletten of je niet net te hard gaat. Als je echter weet dat een paal je toch niet pakt, pas je ook je snelheid niet aan.”