Cultuur & boeken

Armando genomineerd voor VSB Poëzieprijs 2011

De jury van de VSB Poëzieprijs 2011 heeft dichtbundels van Armando, Paul Bogaert, Eva Cox, Kreek Daey Ouwens en Henk van der Waal genomineerd voor de VSB Poëzieprijs 2011.

Redactie boeken
18 October 2010 20:29Gewijzigd op 14 November 2020 12:11

De winnaar van de VSB Poëzieprijs ontvangt een geldbedrag van € 25.000,- en krijgt de kans het internationale podium te betreden tijdens het Poetry International Festival 2011.

Op 26 januari 2011, op de vooravond van Gedichtendag, zal de uiteindelijke winnaar bekend worden gemaakt. Op uitnodiging van de stad Utrecht vindt de uitreiking van de VSB Poëzieprijs 2011 in het Stadhuis van Utrecht plaats.

De dichters ontvangen hun nominatie voor de volgende bundels:

Armando voor ”Gedichten 2009” (Augustus, 2009), Paul Bogaert voor ”de Slalom soft” (Meulenhoff/Manteau, 2009), Eva Cox voor ”een twee drie ten dans” (De Bezige Bij, 2010), Kreek Daey Ouwens voor ”De achterkant” (Querido, 2009) en Henk van der Waal voor ”Zelf worden” (Querido, 2010).

De jury –bestaande uit Wim Brands, Tom Sintobin, Johan Sonnenschein, Cin Windey en juryvoorzitter Maaike Meijer– heeft de genomineerde bundels geselecteerd uit 159 ingezonden bundels die verschenen tussen 1 januari 2009 en 1 september 2010. De jury is getroffen door zowel kwantiteit, kwaliteit als diversiteit van de inzendingen. „Een opvallende tendens is dat de grenzen van het genre zorgvuldig worden afgetast. Zo duikt er veel proza op in de bundels (waar de dichter dan weer poëzie van maakt), en de mogelijkheden van de combinatie van tekst en beeld worden door heel wat auteurs inventief geëxploreerd. De imposante omvang van sommige bundels bewijst daarnaast dat er nog altijd graag en veel wordt geschreven. De vitaliteit van poëzie als genre is verheugend: de oude garde schrijft begeesterd door, en tegelijk zijn er verrassende nieuwkomers.”

Armando’s ”Gedichten 2009” biedt volgen de jury „donkere, kale gedichten die zinderen van geweld. Oorlog, de tragedies van de twintigste-eeuwse geschiedenis: ze worden niet met zoveel woorden benoemd maar slechts aangeduid – en daardoor des te effectiever opgeroepen.”

”de Slalom soft” is „een moderne tragedie in vrije verzen, waarin Paul Bogaert de hedendaagse werkmens in een akelig scherp tl-licht zet. In lyrische en zakelijke gedichten schetst hij het wedervaren van een tropisch zwemparadijs en de hang naar succes, het verlangen naar roes en de onvermijdelijke ontgoocheling bij haar bezoekers.”

In ”een twee drie ten dans” brengt Eva Cox poëzie die „heerlijk brutaal danst op het slappe koord tussen ernst en spel, zonder angst voor de mogelijke val. In acrobatische taal vervlecht Cox betekenissen en beelden tot een onorthodoxe eenheid die ze meedogenloos aan flarden schrijft en tegelijk, als negatief, handhaaft. Een eigenzinnig, pijnlijk en sprankelend feest van vergankelijkheid.”

Kreek Daey Ouwens presenteert volgens de jury met ”De achterkant” een „intrigerende, hecht gecomponeerde bundel die een familieverhaal vertelt dat gelukkig begint maar waarin zich steeds meer droevige raadsels voordoen. De chronologische orde die zo’n verhaal normaalgesproken bij elkaar houdt, biedt hier geen houvast: oude en nieuwe verliezen gaan een associatief verband met elkaar aan, zodat iedere herlezing de spanning verhoogt.”

Met zijn effectief vormgegeven gedichten in ”Zelf worden” slaagt Henk van der Waal er volgens de jury in „de ongemakkelijke taak lyrische expressie en filosofisch zelfonderzoek te fuseren. Zijn stuwende volzinnen dringen ver door in mentale afgronden die wij liever toedekken. Zijn onthutsende poëzie dwingt onze blik niettemin het diepe in.”

De uitreiking van de VSB Poëzieprijs 2011 wordt georganiseerd in samenwerking met Stichting Poetry International, VSBfonds en Huis van de Poëzie/SLAU. Traditiegetrouw verschijnt na de prijsuitreiking bij De Arbeiderspers een nieuwe editie van de bloemlezing De 100 beste gedichten, dit jaar gekozen door juryvoorzitter Maaike Meijer.

School der Poëzie organiseert met de genomineerden poëzielessen, schrijfopdrachten, PoëzieClips, PoëzieRevues, debatten en een landelijke manifestatie voor kinderen en jongeren uit heel Nederland in het project v e r s www.versgedicht.nl

De jury

Wim Brands, dichter en journalist, presentator van het VPRO-programma Boeken;

Tom Sintobin, docent aan de Radboud Universiteit van Nijmegen; was als postdoctoraal onderzoeker verbonden aan een NWO-project rondom naoorlogse literaire kritiek;

Johan Sonnenschein, redacteur van het tijdschrift nY, aan de Universiteit van Amsterdam werkend aan een proefschrift over kenteringen in moderne dichterschappen;

Cin Windey, verbonden aan de K.U.Leuven, waar ze promoveert op negative space in nieuw Nederlandstalig proza;

Maaike Meijer (voorzitter), literatuurwetenschapper, Vasalis-biograaf en hoogleraar aan het Centrum voor Gender en Diversiteit van de Universiteit van Maastricht.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer