OM verwacht veel medewerking DNA-onderzoek
ASSEN/MEPPEL (ANP) – Het Openbaar Ministerie (OM) in Assen verwacht dat veel mannen meedoen aan het DNA-onderzoek dat wordt gedaan om te proberen de moord op de 88-jarige Jannie de Kruys-Deen van vorig jaar alsnog op te lossen. Dat zei persofficier van justitie Gerben Wilbrink maandag. „De deelname aan dit soort onderzoeken is over het algemeen groot.”
De hoogbejaarde vrouw werd in de nacht van 15 op 16 juni vorig jaar in haar kamer in een verzorgingstehuis aan de Reestlaan vermoord. Ze werd half ontkleed aangetroffen. Een zedenmisdrijf sluit de politie niet uit.
Het OM kondigde het grootschalige DNA-onderzoek maandag aan. 349 mannen uit Meppel en omgeving krijgen dinsdag het verzoek om wangslijmvlies af te staan. Politie en justitie hebben volgens Wilbrink nog geen verdachten in beeld. Wel is er een daderprofiel opgesteld. „Deze 349 mannen uit Meppel en omgeving passen daarin”, aldus Wilbrink. Wel benadrukt hij dat deze mannen niet als verdachte worden gezien.
Volgens de politie gaat het om een man van naar schatting 16 tot 60 jaar oud, die in Meppel of in een straal van tien kilometer rondom die stad woont of daar verbleef. Hij kwam op de fiets en vertrok waarschijnlijk per trein. Ook droeg hij een bepaald type sportschoen, waarvan een de afdruk in het raamkozijn van het verzorgingstehuis werd aangetroffen en bij een fiets in de bosjes.
De politie onderzocht in welke schoenenzaken in en rond Meppel dat type sportschoen is verkocht. Ook gebruikte ze gegevens van telefoonmasten nabij de Reestlaan om te kijken welke gsm’s die nacht daar waren. Verder onderzocht ze wie op het Meppeler station een treinkaartje kocht en wie er pinde.
Het DNA-materiaal wordt anoniem opgestuurd naar het Nederlands Forensisch Instituut (NFI). Als het niet matcht met materiaal van de dader dat in de kamer van het slachtoffer is gevonden, wordt het vernietigd. De politie werkt nog met 25 man aan de zaak en hoorde inmiddels 275 getuigen.
In Drenthe werden eerder grootschalige DNA-onderzoeken gedaan in de zaken Andrea Luten en ‘het wandelvrouwtje’. In die laatste zaak stond de dader vrijwillig zijn DNA af, waarna hij kon worden aangehouden en veroordeeld voor de moord in februari 2003 op een 79-jarige vrouw uit Emmen, die bekendstond als het ‘wandelvrouwtje’.