Zendingscongres in Kaapstad wil gevecht niet verliezen
KAAPSTAD – Niets in het International Convention Centre in Kaapstad wijst erop dat daar straks het grootste evangelicale zendingscongres ooit zal worden gehouden. Nu vergadert de Zuid-Afrikaanse Raad van Winkelcentra er nog, maar vanaf morgen buigen 4000 christenen uit 200 verschillende landen zich een week lang over de belangrijkste uitdagingen voor de kerk in de 21e eeuw.
Het Cape Town International Convention Centre, gebouwd in 2003, geldt als een visitekaartje voor de stad waar de Hollanders in de zeventiende eeuw het Kasteel van Goede Hoop bouwden. Met trots vertelt een Zuid-Afrikaan dat het conferentiecentrum zich kan meten met de beste in Europa en dat de keuken „met gemak” een warme maaltijd voor 5000 mensen tegelijk kan klaarmaken.
Lausanne
De zendingsconferentie in Kaapstad wordt de derde op een rij. De Amerikaanse evangelist Billy Graham en de Britse theoloog John Stott stonden aan de wieg van het eerste wereldevangelisatiecongres, dat in 1974 in Lausanne (Zwitserland) plaatsvond. ”Lausanne II” werd gehouden in Manilla (Filipijnen) in 1989. Beide conferenties mondden uit in een verklaring –het Lausanne Convenant en het Manilla Manifest– die de kerken wereldwijd opriep ernst te maken met Evangelieverkondiging en sociale gerechtigheid.
Prioriteiten
In de Thaise badplaats Pattaya zette het Lausanneforum in 2004 de lijnen uit voor een derde wereldevangelisatiecongres. Vooraf waren 4000 christelijke leiders gevraagd met een cijfer van 1 tot 10 aan te geven wat zij de belangrijkste thema’s vinden voor zending in de 21e eeuw. Vervolgens bogen zo’n 1500 christelijke leiders zich in Pattaya over 31 verschillende onderwerpen, zoals Evangelieverkondiging, christenvervolging, armoede en de relatie tot andere godsdiensten.
Deze onderwerpen staan nu in Kaapstad op de agenda. Ook deze conferentie moet uitmonden in een verklaring, die kerken moet helpen prioriteiten te stellen in zending en evangelisatie. Er zullen vervolgens allerlei regionale bijeenkomsten plaatshebben om bepaalde thema’s verder uit te diepen. Via de Lausanne Global Conversation op internet kunnen de kerken en zendingsorganisaties contact met elkaar onderhouden en hun werk op elkaar afstemmen.
Zwakheden
Dat laatste is hard nodig, vindt predikant Doug Birdsall, voorzitter van het Lausannecomité. „Het getuigenis van de kerk staat van buitenaf onder druk, terwijl interne problemen haar zwakheden blootleggen. Toch beschikt de kerk meer dan ooit over mogelijkheden om het Evangelie te verkondigen en deuren te openen voor zending in regio’s die voorheen gesloten waren. Het is daarom bijzonder jammer dat de kerk, en het evangelicalisme in het bijzonder, zo gefragmentariseerd is.”
Birdsall hoopt dan ook dat Kaapstad 2010 zal bijdragen aan meer samenwerking op het gebied van zending en evangelisatie. Volgens hem zijn de 4000 evangelicale kerkleiders die de komende week met elkaar zullen vergaderen, met zorg gekozen uit duizenden potentiële deelnemers. „Ze vertegenwoordigen de demografische, theologische en culturele verhoudingen in de wereldkerk. Jong en oud, mannen en vrouwen, zendingsleiders, predikanten en theologen, en mensen uit de zakenwereld, overheid, onderwijs, gezondheidszorg en de media – het congres brengt het beste samen dat de kerk te bieden heeft.”
Efezebrief
De centrale thema’s tijdens ”Lausanne III” zijn atheïsme, hedonisme, islam, globalisatie, de gebrokenheid van de wereld en Evangelieverkondiging. Iedere dag begint met een ‘preek’ over een hoofdstuk uit de Efezebrief, gevolgd door plenaire en deelsessies, waarbij verschillende onderwerpen aan bod komen. Tot de sprekers behoren onder anderen de Amerikaanse predikanten John Piper en Tim Keller en de anglicaanse aartsbisschop van Uganda, Henry Orombi.
Uitgangspunten van het congres zijn, aldus Birdsall, de uniciteit van Christus, de centraliteit van het kruis en het gezag van de Schrift. „In het licht van de aanval op de waarheid door het nieuwe atheïsme, moeten we juist déze fundamentele waarheden benadrukken. We kunnen ons niet permitteren dat we het gevecht verliezen en daarmee deze en de volgende generatie verliezen.”
Kerken en zendingsorganisaties moeten leren prioriteiten te stellen, vindt Birdsall. „Nog altijd zijn er 3300 bevolkingsgroepen –540 miljoen mensen– bij wie nog geen enkele kerk of zendeling aan het werk is. Zo’n 200 miljoen mensen moeten het nog steeds doen zonder één enkel Bijbelvers in hun eigen taal.”